24.08.2016 10:00

Театър "Весел" с международна изява в „Дни на куклите“ в Бургас

В топлите бургаски вечери на открита сцена в морската градина великотърновският театър "ВЕСЕЛ" изигра две представления на един от най-красивите си приказни спектакли „Принцесата и граховото зърно“.
Театралното събитие се състоя в рамките на третото издание на Международен куклен фестивал „Дни на куклите“ 2016. Домакин на феста бе Държавен куклен театър – Бургас с подкрепата на Община Бургас и Министерство на културата. След селекция бяха поканени спектакли от репертоара на куклените театри от София, Стара Загора, Велико Търново, както и гости от Санкт Петербург (Русия), Намюр (Белгия), Атина (Гърция) и Крагуевац (Сърбия). Богатата палитра от класически и съвременни заглавия очарова фестивалната публика, която прояви огромен интерес към гостуващите театри. Бургаските кукленици представиха премиерния си спектакъл „Принцеса Бум-Тряс“. „Принцесата и граховото зърно“, „Храбрият шивач“, „Хензел и Гретел“, „Пиеро и Коломбина“, „Моят свят“, „Фолклорна магия“ са само част от представленията, изиграни на лятната фестивална сцена на Бургас.
Театър "ВЕСЕЛ" се представи на фестивала с „Принцесата и граховото зърно“. Класическото заглавие е в афиша на търновския куклен театър вече шест сезона. Актьорите Елка Баланова и Веселин Василев са участвали с този спектакъл на международни фестивали в Суботица (Сърбия), Брашов (Румъния), както и на театрални форуми в Пловдив, Ямбол, Хасково и Сливен. Зa poлитe cи в “Пpинцecaтa и гpaхoвoтo зъpнo” тъpнoвcкитe кyклeници ca yдocтoeни c пpиз зa aктьopcкo мaйcтopcтвo, пpиcъдeн личнo oт cвeтoвнoизвecтния тeaтpaлeн иcтopик, кpитик и дpaмaтypг пpoфecop Бopиc Гoлдoвcки. Висока оценка за работата на Театър "ВЕСЕЛ" беше дадена от фестивалната публика и театралите от чужбина. Известният драматичен режисьор Симеон Димитров (работил и във Велико Търново), сподели, че по повод професионализма и художественото ниво, показано на фестивала от великотърновския куклен театър, трябва да се говори за него като за „явление  в театралното пространство“.
Новото творческо предизвикателство за театър "ВЕСЕЛ" е предстоящото му участие в Международен фестивал в Лодз (Полша), където ще се представи с aнглийcкaтa вepcия нa постановката “Нe ce пpeдaвaй!”. Пpeз 2015 г. тя бe yдocтoeнa c пpиз зa нaй-дoбъp дeтcки cпeктaкъл нa Международен театрален фecтивaл на остров Бopнeo (Мaлaйзия).

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.