23.08.2016 16:30

С монтирането на предпазни огради приключва социализацията на крепостта Трапезица

На финален етап са дейностите по социализацията на крепостта Трапезица, като част от процеса на включване на историческата местност сред туристическите обекти във Велико Търново. По дължината на хълма се монтират предпазни огради, които ще гарантират сигурността и безопасността на посетителите. Средствата са от бюджета на Регионалния исторически музей, на който е възложено управлението и стопанисването.
Дейността е довършителна и надгражда големия проект на Министерството на културата за частична реставрация и социализация на Трапезица, който също е пред приключване, като нужното финансиране от близо 3 милиона лева бе осигурено като дарение от фондация „Гейдар Алиев” от Азербайджан.
Реставрирани са близо 200 метра от Западната крепостна стена, заедно с три средновековни църкви с оригинални стенописи от периода XII-XIV век. Оформена е централна туристическа алея, която свързва горната станция на изградения фуникуляр с Южната кула. Интерактивен експозиционен център ще представя историята на Велико Търново и Второто българско царство. Монтирано е художествено осветление на крепостта, основно ремонтирани са улицата и тротоарите в подножието й, оформен е и паркинг.
Официалното откриване на Трапезица е планирано за навечерието на 22 септември, когато Велико Търново и България отбелязват годишнината от Независимостта. Предстои Великотърновски общински съвет да гласува присъждането на званието „Почетен гражданин” на Първата дама на Азербайджан Мехрибан Алиева, която е президент на фондация „Гейдар Алиев”.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.