25.08.2016 09:00

Даниела Дякова е Кармен на хълма „Царевец“ във Велико Търново

Най-популярната опера за всички времена „Кармен” от Жорж Бизе ще оживее на хълма „Царевец“ във Велико Търново на 27 август, събота, от 21.00 часа. Двата оперни театъра – Старозагорската и Бургаската опери, ще представят разтърсващата  оперна  драма в рамките на Летния сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“, който се организира от Община Велико Търново със съдействието на Общинска агенция по туризъм „Царевград Търнов“. Супер продукцията на операта „Кармен“ ще дирижира главният диригент на Старозагорската опера Ивайло Кринчев, сценичната адаптация за откритата сцена на историческата  крепост Царевец е на режисьора Огнян Драганов и художника на Старозагорската опера Тодор Демеров. Атрактивните балетни платна с участието на двете балетни трупи са дело на примабалерината и хореограф Силвия Томова.
Даниела Дякова за първи път пее на хълма „Царевец“. Талантливата певица ще се представи в своята коронна роля на циганката Кармен. В ролята на Дон Хозе ще ѝ партнира звездата на Софийската опера – тенорът Костадин Андреев. Веселина Василева гостува в ролята на Микаела. Валери Турманов ще изпълни ролята на тореадора Ескамилио, В останалите роли участват: басът Делян Славов като Цунига, Денис Иванов /Моралес/, Яница Нешева /Фраскита/, Лина Пеева /Мерцедес/, Ивайло  Йовчев /Рамендадо/, Теодор Петков /Данкайро/ и др. Участват още Детски хор „Маргаритки” с диригент Зорница Желязкова, оркестър, хор и балет на Държавна опера-Стара Загора и Държавна опера-Бургас.
Да бъдеш Кармен е мечта за всяка певица – мецосопрано. Така е и за Даниела Дякова – певица с красив кадифен тембър и ярка артистична индивидуалност. Своя дебют в тази роля Даниела Дякова прави през 2007 година в Русе под диригентството на Найден Тодоров и Кармен неусетно се превръща в нейна знакова роля. Даниела Дякова пресъздава образа на своята обаятелна героиня с изключително вокално майсторство и магнетично артистично присъствие. Всеки път добавя към образа на своята любима роля нещо ново и различно. Нейната Кармен възторгва, вдъхновява, покорява.
През последните години Даниела Дякова се наложи като една от най-предпочитаните изпълнителки-мецосопрани във всички български оперни театри и редица европейски оперни сцени. Преди броени дни певицата бе великолепна Адалджиза в премиерния спектакъл на Варненската опера на операта „Норма“ на сцената на Летния театър в черноморската столица. Ангажиментите ѝ не спират през целия летен сезон на Бургаската опера, където е водеща солистка. Трайно успява да привлече вниманието на легендарния художник и режисьор Уго де Ана и е фаворитка в неговите спектакли на оперите „Аида“,  „Норма“ и  „Самсон и Далила“ на сцената на Софийската опера. Блестящото мецосопрано е чест гост на първия ни оперен театър и в ролята на Принцеса Еболи от операта „Дон Карлос“ от Верди.
Даниела Дякова завършва оперно пеене в Музикалната академия “Проф. Панчо Владигеров” в София в класа на проф. Руско Русков и на Христина Ангелакова. Участва в Майсторските класове на Лука Горла в “Scuola Civica di Musica” в Милано, Италия и на Каролин Диума в Созопол. Специализира оперно пеене при Серджо Сегалини в “Accademia D’Arte Lirica” в Осимо, Италия. Даниела Дякова има няколко награди от авторитетни певчески конкурси, сред които Първа награда от международния оперен конкурс “Надежди, таланти, майстори” /Добрич/, Първа награда от конкурса “Млади оперни певци” - София, Втора награда на международния оперен конкурс “Георги Златев-Черкин” - София и Първа награда от конкурса “Цветана Дякович”.
В репертоара ѝ са партиите на Адалджиза от “Норма”, Амнерис от “Аида”, Азучена от „Трубадур”, Принцеса Еболи от „Дон Карлос”, Фенена от “Набуко”, Кармен от едноименната опера, Розина от “Севилският бръснар”, Дорабела от “Така правят всички”, Ромео от „Монтеки и Капулети“, Маркизата от „Крал за един ден“, Далила от „Самсон и Далила” на Сен-Санс, Принцеса де Буйон от „Адриана Лекуврьор“ и др. Гастролирала е на сцените на престижни оперни театри в Австрия, Чехия, Унгария, Полша, Италия, Германия, Франция, Испания, Белгия, Холандия, Дания, Китай, Тайван, Япония под диригентството на Найден Тодоров, Диан Чобанов, Григор Паликаров, Никша Бареза, Даниел Орен, Лоренцо Рамос, Алесандро Сан Джорджи, Херардо Вера, Хосе Кабайе, Хавиер Сарано, Айдар Торибаев, Пьотър Вандиловски.
Паралелно със своите  артистични изяви у нас и в чужбина, тя успява умело да се справи и като Художествен ръководител на Симфоничния оркестър на Сливен.
Билети
КАСА Велико Търново
ул. Асен Златаров № 5 /срещу бариерата на служебния паркинг на театъра/
Телефони: 0886770511, 0894407595 и 062/ 637915
Онлайн и в разпространителската мрежа на ивентим

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.