20.03.2012 16:15

3D светлинно шоу ще бъде кулминацията на тазгодишните чествания на празника на града

Най-атрактивната част от празненствата по повод 22 март ще бъде уникално 3D светлинно шоу. То ще се състои в района на художествената галерия „Борис Денев”.

„Ще има шест лазера, насочени към Паметника на Асеневци, а сградата на галерията с 3D анимация и със светлинни ефекти по някакъв начин ще пресъздава различни сцени”, разкри кметът на общината Даниел Панов. По думите му подобно шоу е правено преди години на сградата на народния театър „Иван Вазов”.

„То е било с продължителност 3 минути, а нашето ще бъде 15 минути”, отбеляза Панов. „Идеята е това ново интерактивно събитие да бъде привлекателно и за туристите, да удължи пребиваването им в града”, допълни кметът. Светлинната атракция се реализира със спонсорството на МТел и няколко местни хотела. Ще се излъчва при национални чествания, празници, изложения.

Вплитането на компонентите звук, осветление, лазери и ЗD мапинг върху сграда се прави за пръв в България, заяви Пламен Босев, член от техническият екип, натоварен с реализирането на триизмерното светлинно шоу, което ще наблюдаваме на фасадата на художествената галерия „Боруна”. За атракцията са използвани 120 интелигентни осветителни устройства, 250 киловата конвенционално осветление /от типа на крепостта Царевец/, четири сървърни машини за обработката на видеото за 3D мапинга, седем монохромни лазера, два сини и един RGB и четири 15 000-ни проектора. По думите на Босев мащабът е голям, а техническото обезпечаване доста сложно.

Най-трудоемкото в работата са анимациите. Те са вдъхновени от града и неговата история, споделиха специалистите. Спектакълът ще покаже картата на България на три морета, издадоха авторите, но запазват останалите анимации в тайна. Музиката за светлинното шоу е писана от Ясен Велчев. В нея участват тъпани, кавал и гайди. Консумацията на електричество за един спектакъл е от порядъка на 400 ампера или приблизително 350 киловатчаса.

С цел гарантиране сигурността и безопасността на граждани и гости на Велико Търново и удобното наблюдаване на празничната програма в тъмната част на денонощието е създадена специална организация, съобщиха от общинска администрация. Достъпът през Стамболовия мост към галерията и паметник „Асеневци” ще бъде ограничен, ще се пропускат само доброволците за пускането на летящите хартиени фенери и екипа на спектакъла.

3D шоуто ще може да се наблюдава от площадките по улиците „Независимост”, „Теодосий Търновски”, от ул. „Гурко” и всички заведения в централната и старата градска част. Всички рискови места ще бъдат обозначени със сигнали ленти. Засилено полицейско присъствие и частна охранителна компания ще следят за реда и безопасността в рамките на празничната програма.

Предпразничните прояви започват от 14 март с поздравителен концерт „Ние обичаме нашия град” в изпълнение на деца от великотърновските училища. Изложби, представяне на нови книги, научен форум, спектакли, спортни игри са включени в програмата. Тази година афишът ще бъде поставен на фасадата на МДТ „Константин Кисимов”, където за първи път ще се проведе тържествената сесия на Великотърновския общински съвет. В късните часове на 22 март аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов –  звук и светлина” ще може да бъде видян от ул. „Теодосий Търновски”.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.