06.03.2012 16:28

Забранява се движението на ППС по пл. "Цар Иван Асен ІІ"

Въвежда се временна организация на движението в района на крепостта Царевец.

От 10 март се спира потокът на МПС по всички подходи към площад „Цар Иван Асен ІІ”, съобщи директорът на дирекция „Териториално-селищно устройство” Динко Кечев. Затворени за движение ще бъдат улиците „Иван Вазов”, „Пиколо” и „Кирил и Методий”. Автобусите от градския транспорт и автомобилите ще се движат по ул. „Читалищна”, за която се въвежда забрана за паркиране и спиране. Временната организация ще бъде в сила до два-три месеца, когато се очаква да приключи цялостният ремонт на площада пред Царевец.

Благоустрояването на района е част от дейностите по проекта „Подобряване на туристически атракции и свързаната с тях инфраструктура в община Велико Търново”. Ремонтът на площада предвижда подмяна на сегашния асфалт с гранитни плочи и павета, премахване на паркинга и на всички временни постройки и сергии. До септември, когато се очаква да приключат строителните работи, туристите ще ползват паркинга до Хуманитарна гимназия, до църквата „Св. 40 мъченици”, в подножието на с. Арбанаси и хълма Трапезица. От тези места гостите ще стигат пеша до културно-историческите обекти, поясни кметът на общината Даниел Панов.

Паралелно с ремонта на площада ще се изпълняват и останалите дейности по проекта. Те са реставрация и експониране на църквата „Св. Иван Рилски”, подмяна на покрива и дограмата на храм „Св. св. Петър и Павел”, ремонт и монтаж на художествено осветление на Владишкия мост, създаване на мултимедиен посетителски център „Царевград Търнов”. 6,7 млн. лв. е общата стойност на всички СМР по проекта за подобряване на туристическите атракции

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.