26.10.2016 14:46

Стотици великотърновци отбелязаха Димитровден и 831 години от въстанието на Петър и Асен

Стотици великотърновци, заедно с кмета на старопрестолния град Даниел Панов, отбелязаха 831-годишнината от въстанието на братята Петър и Асен и големия християнски празник Димитровден. Честванията започнаха в църквата „Успение Богородично” в квартал „Асенов”, където великотърновският митрополит Григорий отслужи литургия. Даниел Панов и много жители на Велико Търново се поклониха пред иконата на Свети Димитър Солунски, който е считан за един от покровителите на града.
Последва литийно шествие по улиците на квартал „Асенов”, завършило в храма „Св. Димитър Солунски”, където на 26 октомври 1185 г. първите Асеневци правят решителна крачка към възстановяването на българското царство. В двора на църквата кметът Даниел Панов произнесе слово, в което говори за значимостта на въстанието отпреди 831 години и за приемствеността в държавното строителство, която е особено важна за всички българи.
„Делото на Петър и Асен води до възстановяване на българската държава и самостоятелна българска църква. Те полагат основите на династия, която превръща столицата Търновград и България в първостепенни политически, икономически, военни и дипломатически фактори в Европейският югоизток през 12-14 век. Двамата братя дават един от най-ярките примери за приемствеността в държавното строителство – те се обявяват за наследници на онази същата България от времето на царете Симеон, Петър и Самуил. Делата на Асеневци и на всички български владетели са основополагащи за нашата идентичност. Прекланяме се пред българските царе и нека бъдем горди и достойни българи и европейци заради жертвоготовността, безпределната им храброст и доблест”, каза Даниел Панов.
В словото си кметът на Велико Търново припомни, че освен подвига на Свети Димитър Солунски, на 26 октомври българският народ почита майсторлъка и занаята на строителите, дюлгерите, архитектите, строителните инженери, проектантите и конструкторите. „Нека бъдем добри великотърновци и българи, да уважаваме традициите и обичаите и да ходим с близките си на църква всяка неделя, а не само по време на избори”, продължи Даниел Панов.
Празникът продължи с молебен за здраве и освещаване на курбан чорба, фолклорна програма и църковни песнопения. Сред официалните гости бяха още областният управител проф. Пенчо Пенчев, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, председателят на Областната камара на строителите Любомир Шербетов, представители на различни институции и организации.
Финал на отбелязването на Димитровден и 831-годишнината от въстанието на Петър и Асен ще бъде прожекцията на аудио-виузалния спектакъл „Царевград Търнов – Звук и светлина”. Шоуто ще може да бъде наблюдавано от площад „Цар Асен I” и ще започне в 20,00 ч.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.