13.03.2012 16:41

Кметовете на старите столици настояват за промени в Закона за културното наследство

Изменения в сегашния текст на Закона за културното наследство или нов проектозакон за старите български столици ще изготви работна група от Велико Търново, Велики Преслав и Плиска. Това се споразумяха днес областните управители на Шумен Димитър Александров и на Велико Търново доц. Пенчо Пенчев, кметът на Велико Търново Даниел Панов и кметовете на Велики Преслав Александър Горчев, и на Плиска – Христо Илиев.

На днешната среща, чийто домакин бе великотърновският кмет, присъстваха още заместник-областният управител на Шумен Ралица Тодорова и на Велико Търново Любомира Попова, както и кметът на община Каспичан Милена Недева, в състава на която е град Плиска.

Идеята за такъв норматив за старите столици е отпреди няколко години, уточни областният управител на Шумен. Той се е обсъждал в парламентарни комисии, но не е влизал в пленарна зала. Областните управители на Шумен и Велико Търново са се обединили около идеята тази инициатива да се поднови.

Великотърновският кмет Даниел Панов приветства идеята и подчерта, че обединението на трите града на такъв тематичен принцип може да спомогне и за кандидатурата на Велико Търново за европейска културна столица. Участниците в срещата бяха категорични, че Плиска, Велики Преслав и Велико Търново трябва да получат законодателно по-специален статут. С него ще се постигне не само подкрепа от страна на държавата, но и възможност за кандидатстване по оперативни програми и за различни големи форуми.

Даниел Панов предложи да се създаде и работна група от експерти от трите общини, в чийто състав да влязат архитекти, археолози, специалисти по културно-историческо наследство, както и юристи, която да подготви законодателни текстове за статута на старите български столици. Областният управител доц. Пенчо Пенчев предложи експертите да бъдат излъчени предварително. Един от вариантите е подготвените законодателни промени да се внесат в парламента чрез НСОРБ. Друг вариант е вносители на промените да бъдат народни представители от двата региона. Кметовете и областните управители коментираха още и темата за ПУП-ове на архитектурните резервати в общините, проектите, по които общините са бенефициенти и които засягат развитието на туристически продукти, поддържането на туристическата инфраструктура, опазването на културно-историческото наследство, собствеността на паметниците на културата и др.

В хода на разговора кметът на Плиска Христо Илиев коментира, че ежегодно през първата българска столица преминават около 30 хиляди туристи.

Великотърновският кмет информира, че приходите от билети годишно от посещението на Царевец и другите исторически обекти в града възлизат на около 1,2 млн. лв. и досега те са се връщали общо в общинския бюджет. От тази година обаче, както е по закон, те ще се обособяват в отделно целево перо в бюджета и ще има възможност да се изразходват само за поддръжка на туристическата инфраструктура, рекламата, за фестивала „Сцена на вековете” и за стопанисване на съоръженията на Царевец. Така постъпленията от туризъм ще се реинвестират обратно в обектите, културно-историческо наследство, и в атракции.

В края на срещата Даниел Панов покани своите гости да участват със свой щанд на Международното туристическо изложение, което тази година ще се проведе във Велико Търново между 19 и 22 април.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.