14.03.2012 16:45

Велико Търново ще се побратими с австрийски градове - столици на културата

Европейските столици на културата Грац и Линц в Австрия могат да бъдат следващите градове, с които ще се побратими Велико Търново. Това стана ясно след проведената среща между извънредния и пълномощен посланик на Република Австрия в България Герхард Райвегер и кмета на Велико Търново Даниел Панов.

На брифинг  градоначалникът сподели своята дългогодишна идея както за развитието на Дните на австрийската култура във Велико Търново, така и отбелязването на българската култура в Австрия. „От две години ние разширяваме рамката, в която се провеждат Австрийските музикални седмици в старата столица. Велико Търново е един от най-важните градове за нашите отношения в областта на културата, политиката и икономика. Той е един от трите града, в които имаме Австрийска библиотека и лектор. Много съм благодарен на г-н Панов за идеите, които даде, а именно в тези дни на австрийска култура и музика да се впишат и останалите наши проекти във връзка с икономическите ни интереси, в сферата на образованието и културата”, коментира Н. Пр. Герхард Райвегер.

На 9 май в Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов” ще бъде проведен концерт с фаготи под патронажа на Австрийското посолство, стана още ясно днес. Друг момент в областта на културния обмен между Австрия и Велико Търново е провеждането на Австрийските седмици на културата през 2013-а. Планирано е събитието да стартира в началото на май месец следващата година. „Ще има основен концерт, но покрай него ще бъдат организирани съпътстващи музикални събития. Ще се опитаме да организираме и изложби, литературни прояви, а защо не и кулинарни дни във вашия град”, добави Н. Пр. Райгвегер.

На работната среща са обсъдени и теми, свързани с търговското представителство на Австрийската камара в София. „Ще имаме последваща среща с техни потенциални инвеститори. Планираме и организиране на различни базари за австрийски стоки във Велико Търново, както и на български производители в Австрия. Основен акцент в срещата днес бе задълбочаване на нашите контакти в сферата на туризма. На работната среща поставих въпроса за инвеститорите, които имат сериозно намерение към нашия град. Винаги предлагам летище Горна Оряховица. Някъде в края на март-началото на април ще бъде готово портфолиото. От френска авиокомпания вече има проявен интерес”, информира Даниел Панов.

Комисия в австрийския парламент от няколко седмици проследява връзката между голяма австрийска фирма по комуникации и консултантска фирма, коментира австрийският посланик след зададен журналистически въпрос във връзка със скандала, свързан с лобизма, представящ образа на България. „Има проверки и по отношение на един бивш финансов министър. Във връзка с тази проверка, която се правеше на австрийската фирма, се появи и този случай с България. Аз самия прочетох за това в пресата. Прави се проучване дали всичко е било направено според изискванията на правото или по друг начин. Но ако някой е получил поръчка да работи за имижда на една държава, това си е съвсем в реда на нещата. Това, че тук е възникнала вътрешнополитическа дискусия, аз не мога да коментирам”, добави Н. Пр. Герхард Райвегер.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.