15.03.2012 16:53

Звания "Почетен гражданин" за двама достойни великотърновци

Скулпторът Панайот Димитров – Понката и екскметът Драгни Драгнев /посмъртно/ да бъдат удостоени със званието „Почетен гражданин на Велико Търново”, решиха на днешното си заседание общинските съветници, председатели на постоянните комисии във Великотърновския общински съвет.

За званието Панайот Димитров – Понката бе номиниран от ИК „Петък 78”. Той е роден в Сливен през 1934 г. Завършва Художествената академия в София в класа на доц. Михаил Кац. Началото на трудовия и творческия си път започва от Бургас. От 1965 г. е преподавател във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, бил е главен скулптор в община Велико Търново. Скулптурните композиции „Олимпийски огън – 1980 г.”, „Сила и мъдрост” пред Съдебната палата, „Златен век” в алеята за Великотърновския университет, паметните знаци на художника Иван Христов, на арх. Никола Николов и Христо Нурков и чешмата в Алеята на славата на „Боруна” са само част от художествените творби на Понката, които оформят хармонични и важни места в градската среда на старата българска столица. Негови произведения са в държавни галерии и музеи, в частни сбирки и колекции в Италия, Германия, Австрия, САЩ, Русия, Словакия, Япония.

Предложението Драгни Драгнев посмъртно да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин” е внесено от председателя на Великотърновския епархийски съвет митрополит Григорий, арх. Йордан Нурков и отговорния секретар на сдружение „Св. Георги Победоносец” Пламен Цветков. Драгни Драгнев е роден през 1942 г. във Велико Търново. Кмет е на старопрестолната община в периода 1979-1981 г. и 1995-1999 г. Бил е 18 г. общински съветник с ярък принос за развитието на града. Реализирането на концепцията за аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина”, всеотдайността му в изграждането на новия храм „Възкресение Христово” в района на „Качица”, председателстваните от него граждански сдружения „Св. Георги Победоносец” и „За Леденик” са само част от заслугите на Драгнев, посочени в мотивите на вносителите на номинацията.

Общинската администрация подкрепя издигнатите за почетни граждани. „Убеден съм, че тази награда ще даде възможност да засвидетелстваме нашата почит и признателност към достойни великотърновци със значим принос за развитието и просперитета на града ни”, се казва в становището на кмета Даниел Панов.

Званията ще бъдат обявени официално на тържествена сесия на Великотърновския общински съвет на 22 март.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.