16.03.2012 16:49

Десет творци бяха отличени от Община Велико Търново

Експозиция под надслов „Клуб 650” обедини десет художници, които навършват 65 години. Събитието е част от предпразничната програма на Община Велико Търново за 22 март.

Живопис, скулптура, графика, плакат и иконопис включва изложбата, открита снощи от проф. д-р Антоанета Анчева. Бяха представени творби на Иваничка Панева, Роза Абаджиева, Слави Петрински, проф. Христо Цацинов, проф. Иван Бочев, Сашо Филев, Стоян Недев, проф. Никола Николов, Руси Русев и Димитър Любенов. Всеки от авторите получи специална награда-грамота от Община Велико Търново за принос в областта на културата и изобразителното изкуство, както и книгата „Рисувани слова” на своя колега Сашо Филев.

Идеята за неформалния и неординерен клуб „650” е инициирана от главния уредник на залите „Рафаел Михайлов” Цани Василев. Именно той кани популярния български карикатурист Слави Петрински да бъде включен в експозицията. Той е подбрал 15 нестандартни малки скулптури, обединени в неговата „оръжейна пирамида” от прашки, която скоро бе показана на Националната изложба на карикатурата и сатирата на ул. „Шипка 6” в столицата.

„Въпреки че бягам от прицела на политиката, аз мисля, че карикатуристът трябва да има прицел. Тук представям картечници, хвъргачи, прашка-чатал и други оръжия. Искам да внуша, че много по-скорострелно трябва да се прицелваме в недъзите на обществото”, сподели за Общинската информационна агенция Слави Петрински. По думите му днешната карикатура е противоречива. „Днес младите са се юрнали да създават творби и да се занимават с политици. Те се научиха да бъдат шаржисти. Според мен обаче така губят по-смислените философски неща и желаят да наподобят някого. Смятам, че по-общозначимите неща са по-важни, отколкото злободневните”, разказа Петрински.

Осем от авторите в експозицията са възпитаници на Факултета по изобразителни изкуства към Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”,а  трима са преподаватели там. Останалите са галеристи, иконописци, карикатуристи. Свързващо звено за всички тях е не само възрастта им, а любовта им към Велико Търново. 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.