06.04.2017 16:30

Велико Търново става инициатор за разработването на туристически пакет „България – Румъния“

По време на провелата се в кабинета на кмета на Община Велико Търново среща Посланикът на Румъния Негово Превъзходителство Йон Гъля и заместник-кмета Георги Камарaшeв, бе дискутирана възможността да се започне разработването на съвместен туристически пакет „България – Румъния“.
Негово Превъзходителство предложи идеята България и Румъния да бъдат представяни в един туристически пакет на туристите, които идват от по-далечни страни. „По този начин те ще имат възможността да се запознаят с два народа и две култури в рамките на практически едно и също пътуване. близките разстояния и богатството на културно наследство в двете страни ще предизвика интерес сред много туристи“, убеден е румънският дипломат.
„Убеден съм, че кмета Даниел Панов ще направи всичко възможно да стартира проект, който да обедини България и Румъния в един туристически пакет. Сигурен съм, че като председател на УС на НСОРБ кмета ще получи подкрепа и съдействие от много кметове на общини в България за изготвянето на този проект. Убеден съм, че той ще е успешен и полезен и за двете страни“, заяви проф. Камарашев по време на срещата.
„България и Румъния, туристическият бизнес от двете страни на река Дунав, академичните общности ще работят заедно и със сигурност ще създадат атрактивен, интересен и желан съвместен туристически продукт и маршрут“, каза проф. Камарашев.
Той представи пред гостите много добрите възможности за инвестиции и съвместни проекти в областта на трансграничното сътрудничество. Припомни съвместните проекти на Велико Търново с Александрия и партньорството с град Яш.
Посланик Гъля изрази прекрасните си впечатления от Старата столица и заяви, че е  силно впечатлен от мащаба на международно изложение „Културен туризъм Велико Търново“. Впечатляващ е големият брой участници, представянето на страни, градове, туристически продукти, дестинации и услуги от практически целият свят", каза дипломатът по време на срещата.
Дипломатът оцени високо предимствата, които дава както стратегическото разположение и добрите комуникационни възможности на Велико Търново, така и много добрите социално- икономически параметри на града и общината.
Йон Гъля прояви интерес към стратегическите проекти в областта на инфраструктурата и остана приятно изненадан от добрите перспективи пред Старата столица, свързани с предстоящото изграждане на магистрала „Хемус“ и високоскоростният път Русе – Велико Търново - Свиленград.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.