19.04.2017 15:00

1400 ученици участваха в открити уроци за Търновската конституция

1400 ученици от деветите и десетите класове на училищата във Велико Търново участваха в открити уроци, посветени на 138-годишнината от приемането на Търновската конституция и на българската отбрана. Часовете по родолюбие се проведоха в музей „Възраждане и Учредително събрание”, където на 16 април 1879 г. е приет първият Основен закон на Третата българска държава.
Търновската конституция е изработена по време на двумесечното заседание на Учредителното събрание, провело в строената от майстор Колю Фичето сграда, известна с наименованието си „Конака”. Уроците бяха водени от доц. Марко Златев от НВУ „Васил Левски”, а приветствие към учениците отправи заместник-кметът на Старата столица проф. Георги Камарашев.
Инициативата, привлякла вниманието на възпитаниците в 68 паралелки, бе на Регионалния исторически музей, Регионалното управление по образованието и на Военно окръжие – II степен.
Откритите уроци са част от общинската образователна програма „Велико Търново – Корени и криле”, създадена по инициатива на кмета Даниел Панов. Целта й е чрез различни прояви да бъде провокиран интересът на децата и младите хора към необятната българска история, към важните дати и събития от историческото ни минало, към живота и делата на бележити българи и търновци.

 

 
© 2018 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.