02.05.2017 10:00

In the Palace International Short Film Festival с поредица от кино събития и конкурси във Велико Търново

Събитието ще се състои по време на Европейската седмица на младежта

От неделя до неделя Велико Търново е домакин на 14-то поредно издание на IN THE PALACE International Short Film Festival с разнообразна програма от кино събития и конкурси. Фестивалът се провежда от 30 април до 7 май, по време на Европейска седмица на младежта, и представя селекция от най-новите игрални, документални, анимационни и експериментални късометражни филми от цял свят. Прожекциите включват общо 109 филма, като 28 от тях са от български съвременни автори. Кой от тях ще получи Наградата на гр. Велико Търново решава публиката – жителите и гостите на града, които в ролята на жури, ще гласуват за любимия си филм.
По цялата кампания на събитието, заедно с организаторите, работят още 20 младежи от Испания, Италия, Португалия, Македония, Гърция и Словакия по линия Европейска доброволческа служба, които са подготвили и 48-часово филмово предизвикателство – отворено за всички състезание по заснемането на кратък филм за Велико Търново с продължителност до 5 минути. Събитието е подкрепено от програма „Култура и изкуство“ на Общината. За да бъде още по-интересно, екипите имат на разположение точно 48 часа, като на лотариен принцип всеки от тях ще изтегли ключови за града думи и локации, които съответно да зададат тон на креавността им. Произведените в рамките на инициативата филми ще бъдат представени на специална прожекция в „ТАМ“ на 7 май от 21:00 часа, с което официално ще бъде закрита Европейската седмица на младежта.
Едновременно с това, международният екип на IN THE PALACE International Short Film Festival заедно с учениците от търновските училища с чуждоезиково обучение гледат кино в клас и си говорят за техните идеи и стремежи. Както споделят организаторите, „мисия на всички нас е да осъзнаем, че сами сме отговорни за собствения си живот и е вдъхновяващо да виждаш как активни млади хора са готови да предадат личния си опит на своите връсници и как успяват да учат един от друг. Това обогатява всички ни по изключително фин и трогателен начин, който няма как да не остави следа“.
IN THE PALACE International Short Film Festival във Велико Търново е в продължение на културното предприятие “В Дворците” на морската, старата и новата столици на България”, когато през 2015 г. фестивалът стартира като национална вълна от последователни филмови събития в страната. Кампанията е инициирана лично от кмета на община Велико Търново Даниел Панов, консорциум с Варна и София, като паралелна на „Европейска столица на културата 2019“ ос от културни събития, и в подкрепа на „Европейска младежка столица – Варна 2017“. Филмовата седмица е подкрепена и от програмата Еразъм + на Европейската комисия и посолствата на Испания, Италия и Португалия с техните културни центрове у нас и е абсолютно отворена за всички жители и гости на старата българска столица.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.