19.06.2017 15:59

Изчистен е теренът на бившата ледена пързалка

Започва изграждането на футболно игрище

Теренът на бившата ледена пързалка, намиращ до западните трибуни на спортен комплекс „Ивайло” във Велико Търново вече е изчистен. Пространството ще бъде превърнато във футболно игрище до реализацията на цялостния проект за нова комплексна тренировъчна база, който е внесен в спортното министерство.
Премахнати бяха остатъците от оградата, теренът бе валиран, подравнен и цялостно почистен от земна маса, строителни отпадъци, храсти и др. Върху пространството, където в миналото се намираше ледената пързалка, ще бъде обособено новото футболно игрище. Предстои изграждането на отводнителна система и дренаж към него. Финансирането ще е от собствени средства на Община Велико Търново и от спонсори.
Инициатива е на кмета на старопрестолния град Даниел Панов и има за цел да разшири възможностите за тренировки и спорт. Така ще бъде сложен край на практиката недобросъвестни граждани да превръщат района в незаконно сметище. Община Велико Търново и ОП „Спортни имоти и прояви” няколко пъти са възлагали дейности по почистване на отпадъците.
Още през 2009 г. върху терена на бившата ледена пързалка е учредено право на строеж, а конкурсът е спечелен от частен инвеститор. Последният обаче не се възползва от 5-годишния срок за реализация на намерението, започнал да тече от февруари 2010 г. Кметът Даниел Панов стартира процедура и Община Велико Търново си връща стопанисването на имота с площ от 10,3 декара през пролетта на 2015 г.  Изготвен е проект, с който от Министерството на младежта и спорта се търси финансиране за изграждане на комплексна тренировъчна база с няколко спортни съоръжения – футболен терен с естествена настилка, игрище с изкуствена настилка и лекоатлетическа зона за хвърляне на диск, копие и гюле. Инвестиционното намерение продължава да бъде актуално и ще бъде реализирано при осигуряване на финансов ресурс.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.