05.10.2017 11:45

Експерти от пет държави обсъждат във Велико Търново дигитализацията в библиотеките

Експерти от пет европейски държави обсъждат във Велико Търново дигитализацията в библиотеките, която ще позволят съхранението и популяризирането на ценна книжна литература. Старата столица е домакин на работна среща на специалисти от България, Холандия, Италия, Австрия и Португалия, които работят по международния проект MobiDig, част от който е и Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“.
Форумът бе открит тази сутрин от заместник-кмета Ганчо Карабаджаков и директора на културната институция Иван Александров. Ганчо Карабаджаков приветства организаторите и гостите и ги поздрави от името на кмета на Велико Търново Даниел Панов. Той подчерта, че съвременните технологии отварят много нови възможности и перспективи за съхранението и популяризирането на културното наследство, неизменна част от което е и литературата в малките библиотеки в читалища, манастири, църкви и пр. Ганчо Карабаджаков покани чуждестранните гости да разгледат Велико Търново и многообразието от забележителности от различни исторически епохи и архитектурни периоди.
Проектът MobiDig е финансиран по програма „Еразъм +“. В рамките на работната среща в Старата столица партньорите ще бъдат запознати с мобилно оборудване за дигитализация на литературни издания.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.