09.11.2012 16:00

Велико Търново приема бъдещите архитекти на Европа

Велико Търново ще посрещне 400 от най-талантливите студенти по архитектура от цяла Европа през лятото на 2014 г. Градът ще се превърне в сцена за експериментални архитектурни намеси, културен и творчески обмен, множество лекции, работилници и изложби.

EASA (Европейската асамблея на студенти по архитектура) е най-мащабното и влиятелно събитие за студенти по архитектура в Европа. Всяко лято от 1981 г. до днес, 400 студента от над 50 държави се срещат за две седмици в различна страна от континента, за да споделят знания и опит, да търсят отговори на въпросите, които съвременното общество задава на архитектурата, както и да повдигат въпроси за развитието й в бъдеще.

Събитието остава ярък отпечатък върху мястото, на което се провежда, а запознанствата и културният обмен сред студентите оказват безценно влияние за бъдещето им развитие като професионалисти.

За първи път в 31-годишната история на EASA, България се пребори за привилегията да бъде домакин на асамблеята, която ще се проведе през 2014 г. Кандидатурата бе представена на международна среща на координаторите от всички страни членки, която се проведе в края на октомври във Виена. Другата кандидатстваща страна бе Португалия, а предложеният от нея град – Порто. След дълги дискусии относно предложенията на двата екипа, над 100 представители на близо 50 държави стигнаха до консенсус: България ще бъде домакин на EASA2014.

Ето няколко думи за проекта, с който българският екип спечели домакинството:

Тема: Symбиоза

Нищо на света не е завършено само по себе си, тъй като е само част от едно по-голямо цяло. Всичко на този свят е свързано. Всяко действие е резултат от друго предходно, и е от своя страна причина за всички последващи действия. Светът е паяжина, в която всяко трептение в една точка кара цялата система да вибрира, в хармония, завинаги.

Symбиоза ще разглежда архитектурата като продукт от трептенията и нуждите на множество различни организми. Symбиоза е свят, в който архитектура и природа са телесно свързани, различните исторически слоеве образуват непрекъснато изречение, в което минало, настояще и бъдеще съществуват едновременно, а различни култури се преплитат, всяка запазвайки своята идентичност.

Целта на темата е да събуди в студентите по архитектура чувството за свързаност на всички природни явления, равнопоставеността на всички хора и култури, както и не-превъзходството на архитекта в изграждането на утрешния свят.

Място: Велико Търново

Един малък, но завършен свят, в който природа, архитектура, култура и история съществуват в неразривна симбиоза. Град, който има какво да покаже на европейските студенти по архитектура, както и да им даде пространство за съвременни намеси.

В рамките на двуседмичната асамблея във Велико Търново ще се проведат лекции на видни творци от различни професионални сфери, които в открит диалог със студентите ще изследват бъдещето на архитектурата и връзките й със съвременното общество. Ще се реализират и множество временни и трайни архитектурни намеси в градската среда, които ще засилят връзката между местното общество и съвременните тенденции на архитектурата.

Предстоящото престижно и авторитетно международно събитие е важна част от кандидатурата на регион Велико Търново за културна столица на Европа през 2019г.

ЕАСА България ще представи проекта Symбиоза в рамките на Sofia Architecture Week с изложба в сградата на НДК, както и с презентация на 2 декември между 11:00 - 11:30 ч. в НДК, ет. 5, фоайе.

Кандидатурата на Велико Търново за домакин на EASA се осъществи с подкрепата на община Велико Търново, както и Камарата на Aрхитектите в България.

Ето и видеото от презентацията на българския екип, която омагьоса представителите на EASA от цяла Европа:

https://vimeo.com/52650413

EASA е независима платформа на студенти по архитектура, които самостоятелно организират събития за културен и творчески обмен.

За да подкрепите EASA България:
еasa.bulgaria@gmail.com
www.facebook.com/easa.bulgaria

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.