12.10.2017 15:00

Вкусът на България си дава среща във Велико Търново

Даниел Панов откри първото изложение за родни производители на храни и напитки

Във Велико Търново се провежда първото по рода си изложение за български производители на храни и напитки „Трапезица Фест“ 2017. Тридневният форум бе открит от кмета на Старата столица Даниел Панов и директора на БНТ Свят и региони Екатерина Генова. Изложението е финал на инициативата „Вкусът на България“, с която обществената телевизия и Националното сдружение на общините в Република България съдействат на родните производители за развитието на бизнеса им, за съкращаване на пътя до търговските вериги, ресторантите, хотелите и къщите за гости.
До неделя в изложбени зали „Рафаел Михайлов” жителите и гостите на Велико Търново могат да дегустират висококачествени български вина, млека и консерви, изискани деликатеси и бутикови храни, произведени по уникални рецепти.
Даниел Панов пожела успех на участниците и организаторите и изрази надежда, че подобни празници на българския вкус и кулинария ще станат част от обществените събития във всеки повече градове. Панов подчерта, че форуми като „Трапезица Фест“ са израз на подкрепа за развитие на родното производство и средство за насърчаване на малкия и средния бизнес. Като председател на Управителния съвет на НСОРБ Даниел Панов поздрави всички свои колеги кметове и всички служители на общинските администрации по повод днешния празник на българската община.
„Нашата всеобща цел е българските храни и напитки да бъдат по-широко предлагани. Освен всичко друго, те са свързани с различни обичаи и обреди и са част от културното богатство и наследство“, подчерта Даниел Панов. Той посочи, че производителите могат да разчитат на подкрепата на законодателната, изпълнителната, местната власт, както и на медиите.
Регионалният представител на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия Иван Сотев, увери изложителите на „Трапезица Фест”, че освен подкрепа за подобни инициативи, чрез своите структури Министерството на икономиката активно съдейства на българските производители да направят и своите първи стъпки на чужди пазари.
„Ако ви трябва илюстрация на българската пословица „речено – сторено” – това е днешното събитие”, заяви при откриването директорът на БНТ Свят и региони Екатерина Генова. Тя обърна внимание, че всички поставени от бранша проблеми в рамките на инициативата „Вкусът на България” вече са намерили своето адекватно решение. Генова припомни, че в началото на кампанията преди половин година кметът на Велико Търново сподели идеята си Старата столица да даде възможност на производителите на уникални регионални храни и напитки да представят своите продукти, да се срещнат с търговци и ресторантьори, да предложат своята продукция директно на клиентите си. С откриването на „Трапезица Фест” това намерение вече е факт.
В рамките на кампанията „Вкусът на България“ се проведоха поредица от дискусии в цялата страна, чрез които производители и представители на туристическия бранш коментираха открито въпросите за решаване помежду им. Със съдействието на БНТ2 и НСОРБ с проблемите на производителите бяха запознати депутатите от парламентарните комисии по земеделието и храните и по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление. Най-спешните въпроси вече очакват своето законодателно решение.
Изложението се провежда в навечерието на 16 октомври - Световния ден на прехраната, обявен от Генералната асамблея на ООН. Организатори са ОТА „Царевград Търнов“, „Прим Дизайн“ и „Прим Нет“. Събитието се осъществява с подкрепата на Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия и Община Велико Търново, както и с медийното партньорство на Българската национална телевизия и Общинско радио Велико Търново.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.