26.10.2017 11:00

Музеят представя в изложба даренията, получени през 2017 година

Регионален исторически музей - Велико Търново ще представи в изложба даренията, постъпили в неговите фондове през 2017 година. Експозицията „Заедно да съхраним историческата памет“ ще бъде открита на 1 ноември от 16,00 часа в  музей „Възраждане и Учредително събрание“. Тя включва етнографски материали, документи, писма, книги и редица ценни вещи.
С изложбата музеят по традиция ще отбележи Деня на народните будители и ще благодари на многобройните си дарители, връчвайки им дарителско свидетелство и карта за безплатно посещение на музейните обекти в рамките на една година.
Над 100 дарения от 43 дарители е приел музеят през тази година. Сред етнографските материали интерес представляват крачен чекрък и бебешка проходилка. Постъпленията, свързани с историята на старопрестолният град и региона са снимки, пощенски картички, вещи, документи, технически материали, учебни пособия.
Акцент на изложбата е дарението направено от Инициативния комитет "Св. Сава Сръбски", гр. Кралево - икона на светеца и постамент за нея, проскинитарий, които са поставени  на сакрално място, във Великата лавра "Св. 40 мъченици", във Велико Търново. В изложбата ще бъде представен официалният документ за дарителството - Акт за дарителство от Инициативния комитет "Св. Сава Сръбски", гр. Кралево, връчен на РИМ - Велико Търново на 3 юни 2017 г., при тържественото освещаване на дарението.
Куратор на изложбата, която ще продължи месец, е Боряна Боянкинска, уредник, отдел "Фондове и Научен архив".
Имената на дарителите ще бъдат публикувани в сайта на Регионален исторически музей - Велико Търново.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.