02.11.2017 14:00

Плоча пази паметта за основателя на Читалище „Надежда“ във Велико Търново

Паметна плоча на основателя на Читалище „Надежда 1869“ във Велико Търново бе открита днес. Мемориалният знак припомня за живота и делото на Димитър хаджи Павли Иванов, който е и пръв председател на читалищното настоятелство. Поводите са както 170-годишнината от рождението на бележития търновец и възрожденец, така и Деня на народните будители – 1 ноември.
Цветя в знак на признателност поднесоха заместник-кметът на Старата столица Ганчо Карабаджаков, председателят на Великотърновски общински съвет Венцислав Спирдонов, председателят на комисията по образование в местния парламент проф. Михаил Харалампиев, настоящият ръководител на читалищното настоятелство арх. Донка Колева и др.
Секретарят на Читалище „Надежда 1869“ Магдалена Костадинова разказа за житейския път на възрожденеца. „Полиглот, търговец, революционер, банкер, дарител и будител, милеещ за България – това е Димитър хаджи Павли Иванов“, посочи Костадинова.
Открита  бе и изложбата „Читалище „Надежда“ и великите народни събрания“, която е подредена във фоайето на културното средище.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.