16.11.2017 11:00

Фотографска изложба на Светогорското представителство в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“

„Света гора: През погледа на фотографския обектив“ 17/11/2017 – 03/12/2017

Светогорското представителство в Солун, съвместно с Община Велико Търново, Центъра за гръцки език и култура и Богословския факултет на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ представят в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ фотоизложбата „Света гора: През погледа на фотографския обектив".
Изложбата показва снимки в Атон на четирима съвременни фотографи: Zoran Purger от Сърбия, Ali Borovali от Турция, Zbigniew Kosc от Пoлша и Valery Bliznyuk от Русия. Тя ще бъде открита на 17 ноември и ще гостува във Велико Търново до 03 декември.
Експозицията е представена за първи път в Солун през септември 2015 г., където остава до март 2016 г. След това изложбата гостува в Sismanoglio Megaro на Генералното консулство на Р. Гърция в Истанбул, а по-късно в Никозия е открита от Негово Всесветейшество Вселенския патриарх Вартоломей. Следващите изложения са в град Катерини – Гърция /ноември 2016 г./ и в криптата „Св. Сава" в Белград - от 29 март до 20 май 2017 г.
Атон е бил и е специално място, което привлича хиляди творци, историци, писатели, поети, художници, но най-много фотографи. Четиримата майстори на обектива посещават многократно историческото място и се изявяват като поклонници-посетители, запечатвайки уникални моменти от естествения релеф, религиозните навици, ежедневието на монасите. Те се фокусират върху лицата на атонските старейшини.
Биографии на четиримата фотографи:
Valery Bliznyuk
Роден е през 1964 г. в Русия. Учи в Държавния институт за изкуства в Москва. Член е на Московския художествен съюз от 1998 г. Занимава се  професионално с география от 1992 г., както и с фотография от 1998 г. Осъществява повече от 16 изложби и издава три фотоалбума:  „Monastyr St. Paulon Mount Athos”, „From the Solovkito the Aegean Sea”, „Deserts New Fivaida Athos”. Посещава и снима Атон три пъти.
Ali Borovali
Роден е през 1958 г. в Турция. Завършва Boğaziçi University Business Administration School в Истанбул. Придобива магистърска степен в Флорида – САЩ, където изучава фотография от 1981 до 1984. През следващите години се занимава с фотожурналистика. Носител е на много награди за творбите си, представени в национални и международни списания: Atlas, National Geographic Traveler, GEO, Discovery Magazine, Le Monde2, Elle, Marie Claire, Skylife, Maison Française, и т.н. Творчеството му е широко представено, както в Турция, така и в много европейски страни, включително и Гърция (2001, 2002).
Посещава и снима няколко пъти Атон/Света Гора/. Част от снимките му са представени на фотожурналистически фестивал Visa Pour L' Image в Перпинян, Франция (2004).
Zbigniew Kosc
Роден през 1951 г. в Полша. Той е доктор по социална психология на Университета във Варшава, където работи като научен сътрудник. Завършва и Свободния университет в Амстердам. По-късно учи фотография и графичен дизайн в Gerrit Rietveld Academieв Амстердам, където живее от 1980 г.
Снима древни руини в страни като Египет и Кюрдистан, но също така и архитектурата в градовете: Рим, Ню Йорк, Лондон, Санкт Петербург. Известен със снимките си в Атон и сред монашеското общество в  Гърция. Първата му фотографска книга, озаглавена „Атон", е публикувана в Цюрих през 1988 г. Негови фотографии са показвани и изложени многократно в самостоятелни и групови изложби.
Zoran Purger
Роден през 1954 г. в Сърбия. В средата на 80-те години участва в създаването на фотографски архив на иконографското училище в манастира Žiča, Сърбия. От 1976 г. е член на фотографската асоциация, а от 1994 г. – на Съюза за приложни изкуства на художници и дизайнери (ULUPUDS) в Сърбия. От 2007 г. е сътрудник на Атонската фотографска библиотека. През периода 2012-2013 е гостуващ професор по фотография в Министерството на медиите и комуникациите на университета Singidunum, Белград.
Най-забележителна е изложбата му за съкровищата в манастира „Хилендар“, осъществена с технологията cibachrome. Автор е на седем самостоятелни изложби в Сърбия, а през 2014 г. експозицията „Existence in parallel timeline”, посветена на Атон, е представена в галерия ARTGET на Белградския културен център.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.