19.04.2018 15:30

Държави от четири континента представят културния си туризъм във Велико Търново

20% е ръстът на чуждестранните туристи в Старата столица

Държави от четири континента представят възможностите си за културен туризъм във Велико Търново. От днес до 21 април Старата столица е домакин на най-голямото на Балканите специализирано туристическо изложение, което се провежда в Двореца на културата и спорта „Васил Левски“. Петнадесетото издание на Международната борса „Културен туризъм“ бе открито от кмета Даниел Панов и заместник-министъра на туризъма Любен Кънчев.
„Велико Търново отново се доказва като столица на културния туризъм както в България, така и в Европа. 2018-та е Европейската година на културното наследство“, а международното изложение е част от официалния календар, с който страната ни се включва в инициативата. Именно тук, в Старата столица, българските общини могат да представят и рекламират своите фестивали и празници, свързани с историята, традициите, фолклора, обичаите, изкуството. Предстои отварянето и на мерките по ОП „Региони в растеж“ за паметници на културата от национално и световно значение и за туристически анимации. Моят призив към колегите от общините е следният – дайте още по-силен тласък на тези проекти. Така България със своето уникално и богато културно-историческо наследство ще бъде още по-желана и търсена дестинация“, каза по време на откриването Даниел Панов. Той благодари на всички изложители за активното участие, на организаторите и партньорите – за новия и атрактивен формат на изложението, на Министерството на туризма – за подкрепата.
В приветствените си думи заместник-министърът на туризма Любен Кънчев обяви няколко добри новини – 7% е ръстът на чуждестранни посетители в България през миналата година (9 милиона туристи от други държави), а приходите от туристи са се увеличили с 8% и са достигнали 8 милиарда лева за 2017 г. „Тези успехи не биха били възможни без приноса на Велико Търново. С 20% са се увеличили чуждестранните туристи в Старата столица за 2017 година, а с 22% - приходите от туризъм. Тази тенденция продължава и през настоящата година, което е впечатляващо. Основата за тези постижения е, че Велико Търново прилага модела на диверсификация на туризма – тук са развити културният, екологичният, религиозният, историческият туризъм“, коментира Любен Кънчев. Той припомни, че старопрестолният град е част от културно-историческите дестинации на Министерството на туризма „Стари градове на царе и патриарси в България“ и „Архитектура и занаяти“. Отскоро Велико Търново е част от нов маршрут за кулинарен туризъм и от платформата за бизнес и туризъм „New destinations” с инициативата „Творчеството е пътят“.
Над 50 изложители от България, Унгария, Чехия, Словакия, Полша, Китай, Азербайджан, Бразилия, ЮАР и Палестина участват в престижния форум. 35 български общини, посолства, туроператори и турагенти представят на самостоятелни щандове различни дестинации, туристически продукти, маршрути, традиции, занаяти и обичаи.
Българското Средновековие и Възраждане оживяват по време на международното изложение. Атрактивните възстановки пресъздадат военното дело по време на Второто българско царство, както и патриархалния дух по време на Възраждането. Демонстрациите са провеждани от организацията на Национален клуб „Традиция“ в Старата столица. Майсторите от Самоводската чаршия пък са създали умалена реплика на улицата на занаятите на щанда на Велико Търново.
Акцент е бъде поставен и върху нематериалното културно наследство, традициите и обичаите. Сръчните дами от Национално сдружение Работилница „Седянка“ демонстрират тъкане на колани на кори, совалкова дантела, дантела кене, дантела фриволите, българска бродерия, плетене на шума и тъкане на хоризонтален стан. В плъстенето ще се включат най-малките участници в „Седянка“, а гости от клуб за бродерия от турския град Чанаккале представят бродерия с метален конец и дантела „ОЯ“.
Гостите на туристическото изложение ще могат да видят и демонстрации на соколарство с жива граблива птица Мишелов на Харис. Те са дело на екипа на Късноантична и средновековна крепост Туида – Сливен. С артистична възстановка се представя и Община Враца. Спектаклите „Хляб от Бога“ на театрално студио  „Тепм“ са са посветени на лимеца- една от най-старите храни на човечеството.
Официалното откриване бе уважено от представители на държавните институции и местната власт, посланиците на Унгария, ЮАР, Бразилия и други държави, гости на Старата столица от цяла България и чужбина.
Международното изложение „Културен туризъм“ е съвместен проект на Община Велко Търново, Общинската агенция по туризъм, Българската хотелиерска и ресторантьорска организация, Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции. Подкрепа оказва и Министерството на туризма.
Съпътстващи събития са международна кръгла маса за културния туризъм, национална среща на туристическите информационни центрове, научна конференция на БАН за дигитализацията на културно-историческото наследство. В рамките на борсата се провежда и популярната инициатива „Фоайе на книгата с автограф“, организирана от Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“. В дните на изложението над 40 издателства ще представят новите си заглавия, а посетителите ще могат да се срещнат с популярни български автори.
От 19 до 21 април в ДКС „Васил Левски“ ще бъдат представени и номинираните филми от Международния туристически филмов фестивал “На източния бряг на Европа“.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.