11.12.2012 16:00

Даниел Панов обеща фестивал на Пушевските кактуси през месец май 2013 година

Жителите благодариха за проекта за почистване на речното корито

 Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов и Директора на Областна дирекция на МВР комисар Живко Коцев се срещнаха с жителите на село Пушево.

Кметският наместник на селото г-жа Юлия Костадинова направи отчет за изпълнение бюджета на кметството.

31 975 лв. е бюджета на кметското наместничество. 5 800 лв. са отделени за улично осветление, 11 385 лв. -  за чистота, 8 300 лв. - за ремонти по уличната мрежа, извършен е ремонт на кметството, подменена е дограмата  и е ремонтиран санитарен възел.

5 000 лв. са спечелени за ремонт на камбанарията на църквата. Ще се кандидатства отново пред Министерски съвет за продължаване  ремонта на храма.

 Беше изразена благодарност от  жителите на селото за започналото почистване на коритото на реката. „Водстрой” са заявили, че имат готовност до Коледа да приключат с дейностите по проекта. 150 кубически метра дървесина ще бъдат добити от речното корито и раздадени на социално слаби жители на селото.

 Благодарност беше изразена и към представителите на полицията за  направеното за селото, за по-спокойния живот, за почистения и просветлен път до магистрала София - Варна, за проходимостта и подобрената видимост и безопасност. Кметското наместничество вече има достъп до интернет и нова компютърна конфигурация.

 Към кмета и представителите на полицията бяха зададени множество въпроси от жителите на селото. Моста на Пушево е в лошо състояние, защото на него минават тежки и големи камиони, за чиято товароподемност не е предназначен. Ще бъдат предприети необходимите мерки за поставяне на пътни знаци и ограничаване движението на тежки камиони, за да се осигури безопасността на моста. Жителите благодариха за точността на доставките и качеството на храната на социалният патронаж.

 Даниел Панов заяви, че уникалната местност с кактуси около селото ще се превърне в място, където от пролетта на следващата година ще се провежда Фестивал на пушевските кактуси. Местността е прекрасна, има и чешма, реконструирана по проект „Местни инициативи”. Кмета заяви, че очаква от хората от селото идея с какви събития да бъде изпълнен бъдещия фестивал. В околностите на селото  има защитена територия „божурова поляна”, която също може да стане част от бъдещия фестивал.

 Кмета на общината заяви, че знае за лошото състояние на пътя Пушево - Шемшемво. През пролетта на следващата година ще бъде направен поне частичен ремонт, който ще бъде предприет след необходимите мерки за отводняване.

На въпрос как може да бъде използвана бившата сграда на училището в селото, кмета на общината отговори, че едва в следващия програмен период може да се очакват програми, по които може да се кандидатства по проекти за социални дейности, в рамките на които сградата да се ремонтира.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.