28.06.2018 14:00

73 незаконни сметища са почистени край Велико Търново през миналата година

73 незаконни сметища са почистени край Велико Търново през 2017 година. Голяма част от тях са били в землищата на населените места на територията на общината. Това съобщи кметът на Старата столица Даниел Панов в отговор на питане, отправено по време на днешното заседание на Общинския съвет.
През миналата година Община Велико Търново е наложила глоби и имуществени санкции за нерегламентираните сметища, чиято стойност възлиза на общо 8470 лева. 2600 лева от тази сума вече е внесена, а за принудителното събиране на останалата част е сезирана Националната агенция по приходите. Даниел Панов призова кметовете и кметските наместници на населените места да бъдат по-строги, да съставят актове на нарушителите и да изискват местните жителите да изхвърлят различните видове отпадъците на регламентираните за целта места.
37 са били почистените нерегламентирани сметища през 2016 г.        
Община Велико Търново подкрепя и доброволните инициативи по почистване на замърсени терени, инициирани от великотърновците от най-голямата група за спорт и здравословен начин на живот TurnovoRuns. На доброволците биват осигурявани необходимите материали за събиране на отпадъците, а при нужда – и последващо транспортиране.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.