28.06.2018 11:20

Със сватбите на Иван Асен II започва средновековния фестивал на Царевец

С най-значимите и съдбоносни моменти от управлението на великия български цар Иван Асен II ще започне Международният фестивал  „Средновековен Търновград” на крепостта Царевец във Велико Търново.  

Форумът е посветен на 800 години от интронизацията на бележития средновековен владетел и ще започне на 29 юни вечерта с театрална постановка „Сватбите на Йоан Асен II“ на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ - Велико Търново.

В Двореца на средновековната крепост отново ще се разиграят историческите събития, свързан с  премислените от Иван Асен II династични бракове довели до укрепване и разширяване на Второто българско царство.

Постановката е по текст на актьора Иван Митев, който ще се въплъти в ролята на търновския патриарх Йоаким. В спектакъла ще участват Милен Иванов (Иван Асен II), Виктор Терзийски (унгарския крал Андраш II),  Детелин Кандев (севастократор Александър, брат на царя), Лилия Иванова  (Анна, първа съпруга на царя), Стефка Златкова (унгаркаската принцеса Анна-Мария) и др. Режисьор на постановката е Антони Цонев.

Над 150 реанактори от Румъния, Сърбия, Украйна и Унгария и България ще се включат в средновековния фестивал във Велико Търново. На крепостта Царевец от 29 юни до 1 юли те ще реконструират бита, кухнята, занаятите, изкуствата и войнските умения на България, Византия и Европа от XII-XIV век. Ще бъдат показани различни бойни техники за боравене с оръжие от епохата, демонстрационни турнири и сражения, различни игри, танци и забавления.

Международен фестивал „Средновековен Търновград“ се организира за четвърта поредна година от  община Велико Търново, Регионалния исторически музей и Национално дружество”Традиция” – Регионален клон Велико Търново. Изданието през тази година е част събитията, с които Старата столица участва в националната програма за Европейската година на културното наследство 2018.

Официалното откриване на форума е в 19,00 часа на 29 юни, (петък),  в Двореца на крепостта Царевец.

Достъпът до средновековния фестивал е свободен, като се заплаща само входната такса за архитектурно-музейния резерват. Вечерните събития на 29 и 20 юни от 18,00 до 21,30 часа са с вход свободен за крепостта Царевец.

 

Програма

29 юни (петък) 

19.00 ч. - Официално откриване на фестивала в двора на Двореца. Представяне на групите, демонстрации на средновековна техника за боравене с оръжие и средновековна музика  с група “Ериней“ и „Спиритуал сезонс“

20,00 ч. -  „Сватбите на Йоан Асен II“, театрална постановка на МДТ „Константин Кисимов“ посветена на 800 години от интронизацията на цар Иван Асен II.

30 юни (събота)

9.00 - 12.30 ч. - Демонстрации на средновековни занаяти, бит и традиции

10.00 - 12.30 ч. - Първи кръг на боен турнир, изпълнения на група “Ериней“ и уроци по  средновековни танци със „Спиритуал сезонс“

14.00 – 16.30 ч. - Демонстрации на средновековни занаяти, бит и традиции

15.00 - 16.30 ч. - Състезание по стрелба с лък и средновековни игри (хвърляне на обръч, търкаляне на яйце, подкосяване , теглене на въжеq теглене на тояга)

18.30 – 21,00 ч. - Демонстративни боеве и концерт на групите “Ериней“ и „Спиритуал сезонс“

1юли (неделя)

9.00 - 12.30 ч.  - Демонстрации на средновековни занаяти, бит и традиции

10.00 - 12.30 ч. - Втори кръг на боен турнир и изпълнения на група “Ериней“

14.00 – 16.00 ч. - Демонстрации на средновековни занаяти, бит и традиции

16.00 - 16.30ч. – Обявяване на победителите в турнирите и закриване на фестивала.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.