13.09.2018 12:35

Велико Търново е столица на честванията за 110-годишнината от Независимостта

Богатата програма с поредица от събития продължава няколко дни

Велико Търново става столица на честванията за 110-годишнината от обявяването на Независимостта на България. Пъстра поредица от събития включва празничната програма, която ще продължи няколко дни. Акцентите бяха анонсирани от директора на общинската дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ Нелина Църова по време на пресконференция.
Националните чествания, чийто исторически център е Старата столица, ще бъдат под патронажа на министър-председателя на Република България Бойко Борисов. Отбелязването на 110-годишнината от Независимостта е част от международната инициатива „Европейски дни на културното наследство“.
Предпразничната програма започва на 17 септември с откриването на изложбата, посветена на големия държавнически акт, честването на празника през годините и паметните знаци, напомнящи за Независимостта. Експозицията ще бъде подредена на паната пред Факултета по изобразителни изкуства.
По традиция, в навечерието на 22 септември Велико Търново ще бъде домакин на Международния фестивал на военните оркестри. Музикалното събитие започва на 21 септември в 16,30 ч. с дефилир на участниците по ул. „Васил Левски“. Същия ден е стартът и на популярния есенен празник „Нощ на Самоводската чаршия и съпътстващия го Фестивал на занаятите“. В продължение на четири дни алеята на занаятите ще оживее чрез атрактивни демонстрации, открити уроци, изложения, изпълнения на улични артисти, концерт на певци и музиканти. Голямото събитие на Чаршията също е част от българския календар за Европейските дни на културното наследство.
В 19,15 ч. на 21 септември камбаните на Царевец ще проехтят в празничен звън. По този начин Велико Търново ще се включи в световната кампания „Нека камбаните звънят за мир“, инициирана от Германия. По същото време зад крепостните стени на Царевец ще бъде подредена изложбата „Звънът - миналото среща бъдещето”. Експозицията включва фотографии на камбани в целия великотърновски регион.
Събитията в празничния 22 септември започват още в 7,30 ч. сутринта с празнична литургия в средновековния храм „Свети Четиридесет мъченици“. Историческа възстановка в двора на църквата ще пресъздаде прочитането на царския манифест за Независимостта. С военен ритуал в 10,30 ч. на крепостта Царевец ще бъде издигнато националното знаме, а по същото време трибагреникът ще се извиси и над крепостта Трапезица. След това кметът на Велико Търново Даниел Панов и официалните гости ще произнесат слова. Венци и цветя ще бъдат положени пред Пирамидата на Независимостта. Следват шествие до паметника „Майка България”, а пред сградата на Общината ще има спектакъл на военните оркестри и концерт на любителски формации.
В 14,00 ч. жителите и гостите на Велико Търново ще могат да се включват в безплатния екскурзоводски тур „По стъпките на българската държавност”. Обиколката включва църквите в квартал „Асенов”.
През целия ден входът за крепостта Царевец и храма „Св. Четиридесет мъченици” ще бъде свободен.
В 15,00 ч. на 22 септември с кратка церемония ще бъде открит реставриран по инициатива на „Ротари клуб“ Багрилов надпис. Монументът , който символизира  борбата за българско национално обединение, се намира върху скален масив на хълма „Света гора“, в близост до жп гарата.
В 17,00 ч. на сцената пред общината започва празничният концерт на Поли Паскова и формация „Гераците“. Час по-късно по главната улица ще се извие Голямото търновско хоро. В 19,00 ч. на площад „Цар Асен I” пред Царевец ротите на Националния военен университет „Васил Левски“ ще демонстрират строеви хватки с оръжие, а вечерното небе над Царевец ще бъде обагрено в различни цветове  по време на тържествената заря – проверка. В 20,15 ч. е излъчването на Аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина”.
Празничната програма продължава на 23 септември с атрактивен концерт на военните оркестри, участващи в международния фестивал, който ще бъде пред крепостта Царевец.
В 12,00 ч. в неделния ден княз Фердинанд отново ще бъде посрещнат на жп гара „Трапезица“. Както преди 110 години, монархът ще слезе от царския влак и с манифест ще обяви Независимостта на България. В историческата възстановка участват близо 40 артисти, а в главната роля е великотърновският актьор Милен Иванов. Събитието е съчетано и с атракционно пътуване с царския влак „Корона експрес“, чийто маршрут е Горна Оряховица – Велико Търново – Трявна.
В неделната вечер великотърновци и гостите на града ще могат да наблюдават ефектния триизмерен спектакъл „Царевград Търнов“. Шоуто започва в 21,00 ч. и ще бъде прожектирано върху фасадата на Художествената галерия „Борис Денев” и в пространството около Паметника на Асеневци. 3D мапинг спектакълът ще се вижда от цялата стара част на Велико Търново.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.