12.09.2018 15:00

Даниел Панов посрещна във Велико Търново председателя на Народната скупщина на Сърбия

Кметът на Велико Търново Даниел Панов посрещна в Старата столица председателя на Народната скупщина на Сърбия Мая Гойкович. В рамките на двудневното й посещение тя се запозна със знакови исторически забележителности – крепостта Царевец, църквите „Свети Четиридесет мъченици“ и „Рождество Христово“ /Арбанаси/, Мултимедийния посетителски център и парка с миниатюрите „Търновград – духът на хилядолетна България“.
Визитата на Мая Гойкович в страната бе по покана на председателя на 44 Народно събрание Цвета Караянчева. Велико Търново бе единственият извънстоличен град, включен в посещението. В църквата „Свети Четиридесет мъченици“ председателят на Народната скупщина на Сърбия се поклони пред гроба на Свети Сава. Даниел Панов й подари икона на светеца, пръст от земята, върху която е издигната българската светиня и реплика на златна монета, сечена по времето на цар Иван Асен II.
Кметът Панов и Мая Гойкович разговаряха за възможностите за разширяване на отношенията между Старата българска столица, Ниш и Кралево. „Вече имаме предложение от Кралево за побратимяване. От няколко десетилетия Велико Търново си сътрудничи и с Ниш, реализирани многобройни инициативи в различни сфери. От години Великотърновският университет си сътрудничи с университета в Ниш и други висши учебни заведения в Сърбия, а библиотеката и Регионалният исторически музей си партнират с културни институции в Кралево“, коментира Даниел Панов.
Кметът припомни, че през миналата година Инициативен комитет от Кралево дари мраморен иконостас на Регионалния исторически музей. Проскинитарият е с икона на Св. Сава Сръбски, декорирана със сребро и е поставен в храма „Свети Четиридесет мъченици“. „През 2015 година в музея бе открита изложба „Филигранни връзки“ на сръбския творец Горан Ристович – Покимица. Експозицията включваше 32 предмета – икони и църковна утвар“, каза още Даниел Панов.
„Дойдох във Велико Търново по покана на Даниел Панов. Разговарях с един много успешен кмет, който е успял от един сравнително малък град да направи туристически бранд и да привлича туристи от цял свят. Четири години бях кмет на втория по големина град в Сърбия - Нови Сад, така че имахме много общи теми, върху които разговаряхме и обменихме опит. Радвам се, че ще продължи сътрудничеството между  Велико Търново и Кралево", коментира Мая Гойкович. Тя посочи, че това помага за доброто икономическо, туристическо и всякакъв вид сътрудничество между двете държави. По думите й, Велико Търново и България са все по-популярни туристически дестинации в Сърбия. Председателят на Народната скупщина в Сърбия подчерта, че броят на българските туристи в Сърбия расте. „Ще направя всичко възможно нашите граждани да идват по-често в България, да посетят тези прекрасни места. Надявам се, че всичко това ще бъде в полза на общото ни сътрудничество и благоденствие“, завърши Гойкович.
В делегацията участваха също българският посланик в Сърбия Радко Влайков, сръбският посланик у нас – Владимир Чургус, както и заместник-председателят на 44 Народно събрание Явор Нотев.
Разговори с Мая Гойкович проведоха също областният управител проф. Любомира Попова, заместник-кметът на Старата столица Ганчо Карабаджаков, ректорът на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ проф. Христо Бонджолов, директорът на Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“ Иван Александров.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.