12.10.2018 15:00

155 курсанти се заклеха във Велико Търново, кметът Даниел Панов ги поздрави

155 курсанти от Випуск 2023 на Националния военен университет „Васил Левски“ положиха първата си военна клетва на тържествена церемония в Старата столица. Младите мъже и жени бяха поздравени от кмета на Велико Търново Даниел Панов, от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов и ректора на НВУ бриг. генерал Пламен Богданов. Особено атрактивно бе прелитането група бойни самолети, които маневрираха във въздушното пространство над университета и над старопрестолния град. Демонстрацията бе част от тържествената церемония.

„Отлично знам колко силни емоции и чувства носи този момент. Военната клетва е незабравима, защото с полагането й вие, курсантите, свързвате живота си с Българската армия, със славните битки в годините и вековете назад, с храбростта и подвизите на българските воини, с корените на народа ни. Благодаря ви, че сте избрали трудната, но отговорна, благородна и родолюбива професия на българския офицер“, обърна се към младите мъже и жени кметът Даниел Панов.

Градоначалникът призова курсантите да помнят, че Българската армия и православната ни вяра винаги са били опора на нашата национална идентичност. „Нашата армия няма загубена битка, нито пленено знаме. Четете историята и разказвайте за храбростта на българския народ, за паметните битки и победи. Не забравяйте, че учите във Велико Търново – вечната, историческа и духовна столица на България. В нашия град войската и образът на българския воин са били на почит. Затова образованието във Велико Търново, откъдето славните Асеневци 208 години са управлявали България, където са положени основите на Третото българско царство и където е обявена Независимостта, е специално“, каза още в обръщението си Даниел Панов. Той пожела на курсантите да са здрави и с делата си да бъдат горди и достойни наследници на храбрите българи от миналото и да следват заветите на Апостола на свободата Васил Левски.

В Националния военен университет се проведоха и дни на отворените врати. Хиляди посетители разгледаха бойните машини, техника и въоръжение, които бяха изложени в двора на висшето училище.

Церемонията бе уважена също от представители на ръководството на Българската армия, от областния управител проф. Любомира Попова и председателя на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, от общественици, военнослужещи, както и от стотици близки на курсантите.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.