03.04.2019 14:00

Кампания за кастрация на бездомни кучета и котки започва във Велико Търново

Нова кампания за кастриране на бездомни кучета и котки ще се проведе във Велико Търново и на територията на общината от 8 до 19 април. Инициативата е съвместна – между Общината и фондация „Четири лапи“.
За първи път медицинските процедури ще бъдат осъществявани в лицензираната амбулатория, която функционира към общинския приют за бездомни кучета и е оборудвана със съвременна технология. Манипулациите ще бъдат извършвани от четирима ветеринарни лекари – по двама от приюта и фондацията, на които ще помагат ветеринарен техник и двама души за залавяне на животните.
В рамките на кампанията се очаква да бъдат обработени около 150 кучета, като част от тях ще са и от близките до Велико Търново села, както и над 200 котки. Активно ще съдействат доброволци от неправителствената организация „Приятели на животните ВТ“.
Настоящата акция е четвърта поред. Общо са обработени 1232 животни, като от тях 768 са кучета, а 464 – котки. Данните през годините показват, че благодарение на съвместните усилия на Община Велико Търново и Фондация „Четири лапи“ популацията на безстопанствените кучета в общината намалява.
От февруари общинският приют предлага безплатна кастрация на домашни и дворни кучета. След процедурите всяко животно получава чип, а стопаните ще бъдат освободени от местната такса, която дължат.
Инициативата е част от политиките, които Община Велико Търново, чрез отдел „Околна среда“, провежда за намаляване на популацията от бездомни четириноги. От юни в приюта безплатно ще бъдат кастрирани и бездомни котки.
Повече информация може да бъде получена от експертите в отдел „Околна среда“ – на телефон 062/619-502.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.