16.04.2019 16:00

Народното събрание проведе тържествено заседание във Велико Търново

44-ото Народно събрание на Република България проведе тържествено изнесено заседание във Велико Търново. Поводът е 140-та годишнина от приемането на Търновската конституция. Почти век и половина след паметния април 1879 година, в сградата на музей "Възраждане и Учредително събрание" влязоха 211 от съвременните ни законотворци. Сесията бе ръководена т председателя на 44-о Народно събрание Цвета Караянчева.
На тържественото заседание присъстваха кметът на Велико Търново и символичен домакин Даниел Панов, вицепремиерът Мариана Николова, президентът на България Румен Радев, министрите от кабинета, главният прокурор Сотир Цацаров, съставът на Конституционния съд, великотърновският митрополит Григорий, обществениците от Инициативния комитет, предложили обявяването на Велико Търново за историческа и духовна столица на България, представители на съдебната власт, адвокати и др.
Заседанието започна с възстановка на събитията от 16 април 1879 г., представена от актьори от великотърновския театър. Пред присъстващите в залата оживяха страстите и патриотизма, владеели първите ни законотворци. Последва акапелно изпълнение на „Питат ли ме дей зората" и химните на България и Европа, изпълнени от група „Пеещи камбанки", при което цялата зала запя с младите великотърновски таланти. Едни от най-вълнуващите моменти по време на сесията бяха внасянето на оригиналите на звънеца на Учредителното събрание и на Търновската конституция. Председателят на Парламента Цвета Караянчева спази изискванията за опазване на 600-годишния звънец реликва и сложи бяла ръкавица, за да възвести началото на заседанието. Под съпровод от барабани гвардейци внесоха в залата оригинала на Търновската конституция.
„Преди 140 години на тази дата бе извършено дело на върховно родолюбие и държавна мъдрост. Днес ние, съвременните народни представители, имаме нечувания късмет да седим на скамейките, на които са били учредителите и благодарение на които ние днес сме тук. Те бяха титани, ние сме техни смирени наследници“, каза във встъпителното си слово председателят на 44-о Народно събрание Цвета Караянчева.
Последваха изказвания на председателите на парламентарните групи - д-р Дарина Дариткова (ГЕРБ), Корнелия Нинова (БСП), Явор Нотев (Обединени патриоти), Мустафа Карадайъ (ДПС) и Веселин Марешки (Воля).
Заседанието завърши с Обръщение към българския народ, прочетено от най-младите народни представители от всички парламентарни групи.
След края на сесията кметът Даниел Панов и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева поведоха голямо празнично шествие, в което се включиха народните представители, гостите на заседанието, както и стотици великотърновски ученици. Докато траеше тържествената сесия, младите хора се събраха в читалище „Надежда – 1869“ за открит урок, посветен на Търновската конституция и изнесен от учителката по история Антоанета Палангурска. Шествието достигна до паметника „Майка България“, където с военен ритуал бяха поднесени венци в памет на българските герои.
Националната гвардейска част зарадва всички със спектакъла „Искри“. Веднага след това младите таланти от Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Българче“ поведоха празнично търновско хоро, в което се включиха и Даниел Панов, и Цвета Караянчева.
Кулминацията на тържествата е тази вечер в 20,30 ч. на площада пред Царевец, където ще се състои тържествена заря-проверка, ще има и прожекция на аудиовизуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“, съчетан със зрелищни фойерверки.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.