19.04.2019 11:00

Фиданка от Гранитския дъб ще бъде засадена в средновековната църква „Св. Иван Рилски“ под Царевец

Фиданка от най-старото дърво в България, Гранитския дъб, ще бъде засадена в двора на средновековната църква „Св. Иван Рилски“ под крепостта Царевец във Велико Търново. Дръвчето ще бъде тържествено вкоренено на един от най-красивите и обичани християнки празници - Цветница, тази неделя, в 11,00 часа.
Събитието е част от поклонническия пешеходен поход „Светият път“, посветен на 550-та годишнина от пренасянето на мощите на св. Иван Рилски от старата столица Търново в Рилския манастир. Уникалният културно-исторически и поклоннически проект се осъществява от инициативен комитет, представляван от Паскал Пиперков, Евгени Коев и проф. Пламен Павлов, с подкрепата на кмета на Община Велико Търново инж.Даниел Панов и директора на Регионален исторически музей – Велико Търново д-р Иван Църов.
Гранитският дъб расте повече от две хиляди години в с. Гранит, община Братя Даскалови, Старозагорска област. Фиданката е осигурена с подкрепата на Иван Муевски от гр. Брезово.
Дъбът е един от символите на духовния подвиг на Св. Иван Рилски. Дъбово листо с вписан кръст е логото на поклонническия поход „Светият път“, който ще премине на няколко етапа по пътя на мощите на небесния покровител на България и българския народ.
Църквата „Св. Иван Рилски“ в квартал „Асенов“ е част от манастирския комплекс при храма „Св. Петър и Павел”. Тук след превземането на Търново от османските турци през 1393 г. са се съхранявали мощите на Св. Иван Рилски до пренасянето им в Рилския манастир през 1469 г.
След археологически проучвания храмът бе консервиран и експониран преди седем години.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.