18.04.2019 17:30

Даниел Панов и Николина Ангелкова откриха Международното изложение „Културен туризъм“

Кметът на Велико Търново Даниел Панов и министърът на туризма Николина Ангелкова откриха 16-о Международно изложение „Културен туризъм“, което се провежда до 20-и април в историческата и духовна българска столица. Големият форум събира десетки изложители – общини, туристически сдружения, културни институции от България и чужбина. Със свои щандове участват също посолствата на Азербайджан, Египет, Виетнам, Индонезия, Палестина, ЮАР, Китайският културен център и Туристическият информационен център от Цариброд.
Във встъпителните си думи кметът на Велико Търново Даниел Панов подчерта, че вече 16 години старопрестолният град е пресечна точка на културното и историческо богатство на държави от цял. „Надявам се, че тази година именно културата, традициите, обичаите и историята ще бъдат в основата на новите контакти и партньорства, които ще създадете помежду и на базата на които ще обогатите вашите туристически продукти“, обърна се Панов към изложителите. Той насочи вниманието на представителите на общините към възможностите, които оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020“ дава за туристически анимации и за паметници на културата от национално и световно значение.
„Обичаи, история, култура, традиции – това трябва да е мотото на изложението „Културен туризъм“ през следващата година. Точно това нематериално наследство е в основата на нашата българска идентичност, ние трябва да я запазим и предаваме на поколенията напред. Нека всички се радваме на силен, още по-дълъг туристически сезон, както и на нови партньорства“, завърши Панов.
Николина Ангелкова също не скри вълнението си от гостуването си на изложението. „Велико Търново е не само старата столица на България, не е само историческата и духовна, но и културната ни столица. Търново е град с уникален дух, съхранил ценности, история и традиции, за да можем ние да се учим от предците си и да градим бъдещето. Туризмът ще подпомогне усилията на правителството и общините да превърнем България в целогодишна дестинация. Само за миналата година имаме 8,4 млрд. лв. приход от туризъм в страната и това е благодарение на вашите усилия“, каза Ангелкова. Тя подчерта, че през настоящата година акцентът е поставен върху вътрешния туризъм. „Не само големите градове, но и малките населени места могат да ни изненадат с прекрасната си култура, с великолепните си обичаи и минерални извори - България е на второ място в Европа след Исландия на тези природни ресурси“, завърши Николина Ангелкова.
Специален гост на изложението бе боксьорът Кубрат Пулев, който получи специална награда "Посланик на туризма". Почетният плакет бе връчен от Николина Ангелкова, а поводът е участието на Кобрата като рекламно лице във видеоклип на кампанията
"Година на вътрешния туризъм". "Оценявам високо тази награда и се надявам да помогна на българския туризъм, като популяризирам страната ми в чужбина", емоционално благодари Кубрат Пулев.
Съпътстващи събития са Международният фестивал на туристическия филм „На източния бряг на Европа“. Най-новите продукции ще бъдат прожектирани на видеостена пред Двореца на културата и спорта „Васил Левски“. На откритата сцена ще има също артистични изпълнения и демонстрации, както и хоротеки.
Ще бъдат представени номинациите на седмото издание на Националния конкурс READ&TRAVEL ("ЧЕТИ И ПЪТУВАЙ") в седем категории.
За първи път на борсата „Културен туризъм“ ще гостува НАТФИЗ „Кръстю Сарафов“. Академията ще предлага консултации и кандидатстудентски материали и ще стартира от Велико Търново инициативата „Учи в България, завладей света“.
Домакин на форума е Община Велико Търново. Основен организатор е Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“, а партньори – Министерството на туризма, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, както и Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.