31.05.2019 10:10

Кристалина Георгиева с висока оценка за Старата столица след двудневно посещение

Главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева бе на двудневно посещение във Велико Търново. Кметът Даниел Панов я посрещна, запозна я със съвременното развитие на града и завишения инвестиционен интерес, отчетен и от международната финансова институция. Панов представи пред Кристалина Георгиева проекта за бъдещия нов градски център, а друга основна тема на разговора обхвана новите европейски програми след 2021 година и увеличения финансов ресурс за страната.
Обсъдени бяха възможностите и механизмите, по които Велико Търново, Горна Оряховица, Свищов и останалите общини извън обхвата на програмата за развитие на селските райони да могат в следващия програмен период да кандидатстват с проекти за малките населени места – за канализация и водоснабдяване, инфраструктура, благоустройство. Тема на разговора бе и целесъобразността на програмата за саниране и възможните финансови механизми за продължаването й.
В аулата на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” Кристалина Георгиева, която има сериозен опит и като еврокомисар, изнесе лекция на тема „Светът и ние”, открита от ректора проф. Христо Бонджолов. 
„Виждам две неща, в които България днес стои много добре – позиционирането на страната ни в IT-сектора. Това е важно, защото бъдещата икономика е дигиталната. Страните, които са готови за нея днес, ще успеят утре. И второ – тук сме в един град, където най-сетне демографската тенденция се обръща от свиване към увеличаване на населението и много се надявам да го видим и на други места в България”, коментира Кристалина Георгиева. 
В лекцията си тя представи глобалните икономически тенденции и предизвикателства, моделите за тяхното развитие и постави акцент върху четири важни области в световната икономика: новите технологии; демографските тенденции, овладяване на климатичните промени и превенцията; стимулиране на икономиката чрез разкриване на работни места. Срещата завърши с оживена дискусия по актуални въпроси.
Кристалина Георгиева има докторска степен по икономически науки, е международно доказан икономист и специалист по въпросите на устойчивото развитие, с богата експертиза от работа в различни части на света, включително в ЕС. Лекцията ѝ в България съвпада с номинацията ѝ за годишната награда за значителни постижения на базираната в Лондон платформа Emerging Europe.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.