06.02.2013 12:17

Съгласно Наредба за регламентираното отглеждане на домашни любимци е ограничено само свободното им разхождане

  Във връзка с публикации в медиите и социалните мрежи, съдържащи неточна, невярна и подвеждаща информация за правата и задълженията на стопаните на домашни любимци, Община Велико Търново прави следното уточнение:

Най - рестриктивните мерки за разхождане на домашни кучета се отнасят САМО до свободното им разхождане - без повод и намордник.

Съгласно разпоредбите на приета от Великотърновски общински съвет в началото на 2013 година Наредба за регламентирано отглеждане на домашни любимци на територията на Община Велико Търново собствениците на домашни любимци трябва да се съобразят със забраната за разхождане на животни.

На територията на детски градини и училища, здравни заведения, детски площадки, паркове и детски градини, парковете: "Дружба”, "Марно поле”, "Майка България”, "Акация”, "Картала”, "Бузлуджа”, "Кольо Фичето”, "Никола Габровски”,  "Качица”.

Според Наредбата собственикът на куче е длъжен:
-   Да води кучето си навсякъде само на повод, а за агресивните и с намордник;

-  Свободно пускане на кучето е разрешено  само на специално предвидени за целта места: обособените пространства за разхождане на домашните любимци, парк „Света гора” и терените извън регулационните граници на урбанизираните територии.

Не съществува никакъв проблем при спазване на Наредбата домашните кучета с редовни документи и извършени ветеринарни процедури да бъдат разхождани на повод, а за агресивните и с намордник на специално определените за целта места със заповед на кмета на общината. Това са: Парк „Атлантически” - КПП - юг на НВУ „Васил Левски”, теренът между  „Била” и ПГЕ „А. С. Попов” - цирковата площадка, пътеката, свързваща кв. „Бузлуджа” и кв. „Зона В”, хълм „Света гора” и местността „Боруна”,  междублоковите пространства, в които няма изградени детски площадки.

Съгласно Административно - наказателните разпоредби на Наредбата за констатирани нарушения по наредбата на виновните лица се налага глоба в размер от 100 до 500 лв.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.