29.08.2019 10:10

Великотърновският театър представя оперетата “Баядерка” тази вечер на Царевец

Оперетата „Баядерка“, считана за едно от най-добрите произведения на унгарския композитор Имре Калман, ще бъде представена тази вечер на крепостта Царевец във Велико Търново. Постановката е дело на великотърновския Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ и започва в 20,00 ч., като е под патронажа на кмета на Старата столица Даниел Панов.

Декорите и ефектното осветление в „Баядерка”, както и музиката на Калман ще пренесат публиката на историческия хълм сред индийска екзотика. В подобен на приказка сюжет богат индийски принц се влюбва в прелестна актриса. Преминавайки през различни етапи и препятствия, комични моменти, забавни преживявания и романтични терзания, любовта им постепенно се разгръща до неизбежен и очарователен хепи енд.

Режисьор на спектакъла е Петко Бонев, диригент-постановчик е Игор Богданов, а диригент – Васил Вълчев. Сценографията и костюмите са дело на Лидия Къркеланова, над хореографията е работила Катя Богданова, а хормайстор е Яница Брънзелова. Ролите в постановката са поверени на солистите от МДТ Теодора Петрова, Момчил Караиванов, Милен Иванов, Валерия Пейчева, както и на актьори от драматичната трупа. В спектакъла участват оркестърът, хорът и балетът на театъра.

Постановката започва в 20,00 ч., а билети могат да бъдат закупени на касите на театъра, в мрежите на eventim.bg и grabo.bg, както и в туристическите информационни центрове.

Със спектакъла великотърновският театър гостува това лято за втори път на крепостта Царевец. В края на юли солисти, актьори, оркестър, хор и балет представиха с голям успех друг шедьовър на Калман – „Теменужката от Монмартр”. Представлението бе част от афиша на Летния сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете”.

В петъчната вечер /30 август/ на Царевец ще звучи музиката на големия български композитор Панчо Владигеров. Големият симфоничен концерт на Русенската филхармония е посветен на 120-годишнината от рождението на твореца и е част от календара на фестивала „Сцена на вековете“. Това е първият симфоничен концерт, който се провежда на историческия хълм от началото на културния форум през далечната вече 1985 година.  

На откритата сцена в Царския дворец на Асеневци Русенската филхармония ще изпълни най-великото българско музикално произведение за ХХ век – „Рапсодия Вардар". Публиката ще чуе още „Българска сюита“ и други от музикалните шедьоври на Панчо Владигеров.

Диригент на концерта ще е Маестро Йордан Камджалов, а след края на музикалното събитие подарък за всички ще е прожекция на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.