19.03.2020 12:00

Във Велико Търново: Ограничен е достъпът до детските площадки, 12 обекта са затворени заради неспазване на санитарните мерки

Всички детски площадки във Велико Търново вече са затворени, за да се избегне струпване на хора. Това е поредната противоепидемична мярка, която кметът Даниел Панов и общинският кризисен щаб предприемат срещу разпространението на Covid-19.
Щабът заседава извънредно заради съобщения от Националния оперативен щаб първи случай на заразен с Covid-19 в старопрестолния град. В края на миналата седмица великотърновецът се е върнал от София. В момента е под карантина. Установени са групите, с които той е бил в контакт. Всички лица са поставени под карантина, органите на реда осъществяват строг контрол и към настоящия момент няма нарушения от страна на контактните лица.
Общо 88 души в областта са под карантина към 13,00 ч. днес, съобщиха областният управител проф. Любомира Попова, директорът на ОД на МВР старши комисар Димитър Машов и директорът на Регионална здравна инспекция д-р Евгения Недева. На 82 души са отпаднали карантинните мерки. Последните разпореждания на здравния министър са, че не се допуска събирането на двама и повече лица в третата възраст на обществено място, независимо дали е открито или закрито. Патрулиращите органи на реда следят за струпвания и ако установят случаи, издават устни разпореждания за разграничаване на хората един друг. При неспазването им се прилагат последващи по-строги мерки.
Добрият пример – седем жители на Килифарево, които се завръщат от Германия и Франция, незабавно са се свързали с кол-центъра в Община Велико Търново, РЗИ и ОД на МВР. В отделен имот в района на Килифарево те се поставят под 14-дневна задължителна карантина.
Продължават ежедневните проверки на обекти, чиято дейност е разрешена в настоящите условия. Само във вчерашния ден с принудителна мярка са затворени 12 обекта заради неспазване на изискванията за хигиенни и санитарни мерки, както и за социална дистанция. По инструкция на Регионалната здравна инспекция магазините за дрехи втора употреба също следва да не приемат посетители.
Във Велико Търново продължава прилагането на всички противоепидемични мерки, сред които:
- системна дезинфекция на улиците;
- ежедневна дезинфекция на автобусните спирки и обществените пространства;
- два пъти дневно се обработват с дезинфектант автобусите и др.
Общината пусна и горещи телефони за доставка на стоки от първа необходимост и лекарства на възрастни, болни и самотни хора. Приети са над 140 обаждания, десетки доставки на стоки и консумативи от първа необходимост вече са направени. Телефоните са 0883 247410, 0883 247411, 0883247412.
Сигнали за нарушаване на карантината могат да бъдат подавани на номер 0878 920332.
Институциите работят в отлична комуникация по прилагането на противоепидемичните мерки. Няма причини за безпокойство и напрежение, категорични са от общинския кризисен щаб.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.