22.09.2020 21:00

България отбеляза Независимостта от историческата столица Велико Търново

Кметът Даниел Панов: „Независимостта е символ на обединението, а България има нужда от единство и разбирателство“

Велико Търново бе център на националните чествания на 112-годишнината от обявяването на Независимостта на България. Богатата празнична програма, в която всички събития са на открито, привлича голям интерес сред хора от цялата страна, които са избрали да почетат значимото историческо събитие именно в града, където се е случило – историческата и духовна столица на България.
По традиция честването започна със Света литургия в сакралния за всеки българин храм „Свети Четиридесет мъченици”. Службата води великотърновският митрополит Григорий. Сред уважилите литургията бяха кметът Даниел Панов и заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов. Актьори от МДТ „Константин Кисимов“ пресъздадоха паметните събития от 22 септември 1908 година, когато в църквата Фердинанд с манифест прогласява независимостта на Третото българско царство. Великотърновският митрополит Григорий освети знамената, а официалните лица и гражданите поднесоха цветя на саркофага на цар Калоян.
Последва шествие до Двореца на Асеневци на Царевец, а както преди 112 години, камбанен звън възвести Независимостта. С военен ритуал бе издигнато националното знаме, а началникът на НВУ „Васил Левски“ полковник Иван Маламов прие строя.
В официалното си слово кметът Даниел Панов припомни защо именно в Търново е обявена Независимостта и подчерта, че този изключителен държавнически акт е символ на обединението, а България днес има нужда от единство и разбирателство.
Независимостта, заедно със Съединението и Освобождението най-ярко свидетелстват колко силен е българският дух. Независимостта е дело на целия български народ – всеки участва, всеки има своята роля – от ученика до министъра и генерала. Независимостта е завършек на делото на поколения възрожденци и е връх в изграждането на новата българска държавност след петвековното робство. Независимостта има изключителна стойност, защото е обявена тук – в Историческата и духовна столица на България. За да се знае – от всеки и от всяка държава, че това е онази България, създадена още от Кубрат и Аспарух! Онази България, която цар Борис Покръстител, цар Симеон Велики и цар Петър превърнаха в люлка на славянската и православна цивилизация, която Самуил бранеше от Византия, която Петър, Асен, Калоян, Иван Асен II и Иван Александър възродиха и издигнаха. Онази България, за която Иван Шишман загина. За тази България – свободна, обединена и независима, силна и равноправна на останалите европейски народи, мечтаеха Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Любен Каравелов, апостолите от Априлското въстание, поколения възрожденци и духовници.
Независимостта е най-ярко проявление на свободата. Свободата в мислите, в душата, в сърцето на всеки българин. Затова преди 112 години камбаните в Търновград бият празнично, а хората се прегръщат щастливи по улиците“, каза кметът Панов.
И днес пред нас са посланията от историята. Българите, живели преди нас по тези земи, показаха, че разбирателството и обединението в името на България дават изключителна сила. Нима в Учредителното събрание, когато се пише Търновската конституция, не е имало люти спорове? Но дори най-непримиримите един към друг политици се обединяват, загърбват личното си его, политическите си зависимости и в името на  България правят нещо добро.
Затова от крепостта Царевец - от това свято за всички българи място, апелирам към днешната политическата класа – обединете се, подайте си ръце. Не е време да се делим. Противоборството показва единствено зависимост. България има нужда от единство и разбирателство. Нека не бъде петнено името на онези, които жертваха себе си, за да я има България днес! Да бъдем искрени родолюбци! С мъдростта от миналото, вярата и единство можем да се справим дори с най-големите трудности. Предците ни го доказаха“, акцентира Даниел Панов.
Благослов на Царевец бе отслужен от великотърновският митрополит Григорий, а официално слово произнесе и заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов. Пред Пирамидата на Независимостта бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност към героите от българската история.
Последва голямо празнично шествие по улиците на Старо Търново. В него участваха много ученици, които отново доказаха, че младите хора в старопрестолния град са възпитавани в дух на родолюбие и почит към героите и бележитите събития от историята ни. В шествието се включи и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която бе посрещната топло в Историческата и духовна столица на България. Пред паметника „Майка България“ Панов, Цвета Караянчева и Емил Христов засвидетелстваха почит към славните българи от миналото.
Представителният блок на НВУ „Васил Левски“ и Фестивалният военен оркестър отново впечатлиха великотърновци и гостите на града с блестящите си изпълнения. Представлението им бе кулминация в сутрешната част от програмата за отбелязване на Независимостта във Велико Търново.
Проявите бяха уважени от много жители и гости на града, от ректорите на университетите във Велико Търново, представители на институции, организации и сдружения, посланици и дипломати.
Кулминация на събитията бе вечерта на площада пред Царевец – изпълнения на строеви хватки, Тържествена заря – проверка и прожекция на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“. В словото си кметът Даниел Панов отново акцентира върху необходимостта от разум, обединение и разбирателство, които са били и в основата на постигането на големите държавнически актове – Съединението и Независимостта.
22 септември 1908 година е дата, показваща основните здравини на нашия народ - силния български дух, знанията за миналото и за делата на предците ни, вярата! Но също - на разбирателството и обединението в името на децата на България“, акцентира Панов. Официално слово произнесе и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, приела строя пред Царевец. 

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.