29.10.2020 16:00

Община Велико Търново търси финансиране за цялостна реставрация на храма „Св. Св. Константин и Елена“

Община Велико Търново проучва финансови механизми, по които могат да бъдат осигурени средства за цялостна реставрация и отваряне на емблематичната църква „Св. Св. Константин и Елена“ – един от шедьоврите на Уста Колю Фичето. Това заяви кметът Даниел Панов по време на днешната сесия на Общинския съвет в отговор на отправено питане. Необходимите средства са в размер на около 750 000 лева, а администрацията съдейства по всички възможни начини на собственика на храма – Великотърновска Света митрополия, както за документацията, така и за финансирането.
Експерти от общината са изготвили актуалните документи, свързани с техническите детайли за нужните строителни дейности по фасадата, покривната конструкция, камбанарията и целия църковен интериор. Документацията е съгласувана с Министерството на културата. На Великотърновска Света митрополия са предоставени и всички архивни документи, касаещи както проектирането, така и извършените ремонтни дейности в период от 40 години назад, за да бъде максимално улеснена комуникацията с Националния институт за недвижимо културно наследство, поясни Даниел Панов.
Реставрацията на храма „Св. Св. Константин и Елена“ е включена в Интегрирания план за градско развитие и възстановяване, което също дава възможност за осигуряване на финансиране при отваряне на програми или мерки, каза още кметът.
Кметът припомни, че до 2010-а година църквата не е имала документ за собственост, а през 2013-а година е подписано тристранно споразумение между Община Велико Търново, Великотърновска Света митрополия и Строителната камара. В резултат са извършени частични ремонтни и консервационни дейности по покривното покритие и фасадите, свалено е старото и опасно метално скеле. През 2017-а година, след десетилетия пауза, църквата отваря врати и приема служба в деня на св. Мария Магдалена. 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.