01.11.2020 09:00

Даниел Панов, кмет на Велико Търново: Честит празник, съвременни будители, които и в трудни времена ни давате духовна сила

Уважаеми великотърновци,
В Деня на народните будители българският дух ликува!
1 ноември е празник, много силно свързан с корените ни, с идентичността ни като народ. Почитаме духовните ни водачи – всички онези герои, опазили онова, що е българско дори в най-тъмните времена и векове.
Наричан в миналото Отчовден, 1 ноември е ден за почит и на покровителя на българския народ Св. Иван Рилски.
Десетилетия наред този хубав български празник бе забравен. Възстановен в календара през 1992 година, днес Денят на народните будители вече заема своето стойностно място в културния живот в България и сред сънародниците ни в странство.
И това е напълно естествено, защото днес се прекланяме пред хората, които ни просвещават и одухотворяват, които ни възпитават в дух на родолюбие – учителите и преподавателите, духовниците, поетите и писателите, хората, посветили се на музейната, читалищната и библиотечната дейност, художниците и всички творци.
Признателност и искрена благодарност към всички вас, съвременни будители! Защото дори и в трудни времена като днешните вие всеки ден доказвате, че сте истински родолюбци, че ни давате нужната сила, духовна опора и вяра, че се грижите за силния български дух на малки и големи!
Дълбок поклон и пред нашите предци и герои, които и в най-тъмните времена опазиха и поддържаха живи българския дух, културните и просветни постижения на народа ни, православната ни вяра!
Честит Ден на народните будители!
Даниел ПАНОВ
Кмет на Община Велико Търново

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.