01.11.2020 12:00

Във Велико Търново: Читалище „Петко Р. Славейков” в старинния квартал „Варуша” навърши век

В Деня на народните будители – 1 ноември, във Велико Търново бе честван 100-годишният юбилей на Народно читалище „Петко Р. Славейков” – културното, духовно и просветно средище в квартал „Варуша”.
Втория си век читалището посрещна с изцяло обновена и ремонтирана сграда. Реставрацията е по инициатива и с подкрепата на народния представител Станислав Стоянов, а в начинанието се включиха Община Велико Търново, „Ротари клуб” и много благодетели. Всеки от дарителите получи благодарствена грамота.
Кметът Даниел Панов уважи краткото тържество, провело се на открито и при спазване на всички противоепидемични мерки. Той поздрави всички присъстващи с Деня на народните будители и подчерта, че въпреки трудните времена във Велико Търново продължават да се случват добри новини.
„Читалище „Петко Р. Славейков” вече век е огнище на българщината в старинния квартал „Варуша”. Благодаря на настоятелството и дейците, че са истински съвременни будители и се посветили на опазването и съхраняването на нашите традиции и обичаи, на литературата, на цялото онова безценно наследство, което ни прави толкова богати като народ. Благодаря и на хората с добри сърца, които подкрепят Община Велико Търново в опазването на нашите старини и културни средища, каквото е читалището в кв. „Варуша”. Нека има повече родолюбиви българи, които да помагат, за да се случват хубави неща”, обърна се към присъстващите Даниел Панов.
Кметът пожела на хората, свързали живота си с Читалище „Петко Р. Славейков” да бъдат здрави и все толкова отдадени на възпитанието на децата на Велико Търново в дух на родолюбие, почит и опазване на българските традиции и обичаи. 

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.