26.10.2020 16:00

835 години от въстанието на Петър и Асен и Димитровден бяха отбелязани във Велико Търново

Кметът Панов: „С вяра, разум и знание сме се справяли и с най-големите трудности“

Във Велико Търново бяха отбелязани 835 години от въстанието на братята боляри Петър и Асен, довело до възстановяването на Българското царството и до обявяването на Търновград за столица, както и големият християнски празник Димитровден. По традиция програмата започна с литургия в църквата „Успение Богородично“ в подножието на крепостта Царевец, където кметът Даниел Панов и великотърновци запалиха свещи за здраве. Последва литийно шествие с иконата на св. Димитър Солунски до историческия храм „Св. Димитър“.
В словото си кметът Даниел Панов припомни, че именно от святата черква през 1185 година болярите Теодор, по-късно приел името Петър, и Асен повеждат българския народ срещу Византийската империя и с покровителството на светеца въстанието успява.
„Въстанието е сред най-големите извори на националната ни гордост. Защото е в основата на последващото величие и мощ на Средновековна България, на издигането на Търновград в световен държавнически, военен, политически, духовен и културен център, на висотата на Търновската патриаршия сред най-авторитетни църкви в света, на Втория Златен век и огромната роля на Търновската книжовна и художествена школа за културния разцвет на целия славянски свят.
Историята не бива да бъде забравяна. Всички ние трябва да разказваме на нашите деца за славните моменти от миналото ни, за да растат те като горди великотърновци и българи. И както в училище, така и в семейството духът на родолюбие, на почит към бележитите българи, на опазване на традициите и обичаите – всичко това трябва да е водещо“, каза Даниел Панов.
Кметът акцентира и върху друг важен фактор – вярата. „При въстанието на Петър и Асен българският народ преоткрива силите си, обединява се и извоюва свободата, а вярата в Бога и закрилата от св. Димитър дават много силен тласък и смелост на предците ни. Изводът е, че силната вяра винаги е била сред корените, сред най-здравите опори и народът ни се е справял с всяка трудност и изпитание, колкото и мрачно да е изглеждало настоящето. С вяра, разум и знание можем да се справим и днес, когато изпитанието е за целия свят“, завърши Панов. Той поздрави всички именици, строителите с професионалния им празник, архитектите, инженерите, конструкторите и всички хора, ангажирани в строителството. Приветствие отправи и Ина Минчева-Кърджилова, председател на Строителната камара във Велико Търново.
В двора на църквата „Св. Димитър Солунски“ бе отслужен празничен благослов, осветен бе и празничен курбан.
Пъстрата празнична програма през изминалия уикенд във Велико Търново също бе посветена на значимото историческо събитие и Димитровден. През двата почивни дни Самоводската чаршия отново бе обагрена от занаяти и изкуства. Занаятчийският базар „Златна благодатна есен“ се радваше на голям интерес от великотърновци и гости на града от цяла България, Румъния и др. Разнообразна концертна програма също подчерта празничното настроение.
В съботната вечер пред крепостта Царевец бе представен театралният исторически спектакъл „Величието на Асеневци“, съчетан с демонстрации на въоръжение, концерт със средновековна музика на група „Ериней“ и огнено шоу на група „Палячи“. Постановката бе по едноименната пиеса на Иван Митев, по музика на Петър Атансчев и с участието на актьорите от МДТ „Константин Кисимов“ Стефка Златкова, Лиляна Иванова, Детелин Кандев, Иван Митев, Виктор Терзийски и Милен Иванов. Режисьор е Антони Цонев.
В цялата програма, посветена на 835-годишнината от въстанието на Петър и Асен, заедно с актьорите участваха над 50 реанактори от СНЦ „Търновци“, Клуб „Традиция“ – Велико Търново и Шумен. „Чигот“ – Варна, както и екип от Регионален исторически музей – Велико Търново.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.