09.02.2021 10:00

Най-голямото училище във Велико Търново посреща учениците си основно ремонтирано

Най-голямото училище в старопрестолния град е основно ремонтирано и посреща учениците си, осигурявайки им още по-добра среда за образование. Община Велико Търново реализира проект "Внедряване на мерки за енергийна ефективност в СУ "Емилиян Станев" - гр. Велико Търново“. Проектът приключи през юни 2020 г. Финансирането е осигурено от Национален доверителен екофонд и от общината.
Стойността на извършените строително монтажни работи е 1 180 557,48 лв. Безвъзмездната финансова помощ възлиза на 800 000 лева.
Средствата  са предоставени по линия на механизма „Инвестиционна програма за климата“ на Националния доверителен екофонд. Във фокуса са проекти, които водят до директно или индиректно намаляване емисиите на парникови газове.
Целта на проекта е подобряване на енергийната ефективност в сградата на СУ „Емилиян Станев“, в резултат на което да бъде постигнато наляване на въглеродните емисии в атмосферата. В резултат на изпълнените мерки се очаква да бъдат спестени 1 058 662 KWh енергия и 288 тона парникови газове.
Изпълнени са енергоспестяващите мерки, предписани в енергийното обследване на сградата:
  • по стените е поставена е външна топлоизолация от профилирани топлоизолационни панели;
  • направена е топлоизолация на таванската плоча на последните етажи на всички корпуси чрез изграждане на окачен таван и изолация от минерална вата;
  • подменена е отоплителната инсталация на Корпус Б;
  • монтирана е система за автоматично управление на топлоподаването;
  • изградена е система от слънчеви колектори за затопляне на битово горещата вода за училището и отделна система за затопляне на битово горещата вода за плувния басейн и за водата в басейна;
  • подменена е климатичната камера за плувния басейн. Монтираната камера е от най-висок клас, осигуряваща пресен въздух и намаляване на влажността в залата на басейна - степента на рекуперация е 95%;
  • изградена е вентилационна инсталация с климатична камера с рекуперация за двата физкултурни салона. По този начин салоните се вентилират и охлаждат през лятото.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.