08.02.2021 15:30

За девета поредна година във Велико Търново ще стартира екопроектът „Моята градинка“

За девета поредна година Община Велико Търново обявява екопроекта за облагородяване „Моята градинка”. Инициативата дава възможност на великотърновци да превърнат пространствата край жилищните сгради в красиви кътове със зеленина и цветя, които ще им бъдат осигурени безплатно.
Молбите за залесяване на терените общинска собственост ще се приемат от 9 февруари до 10 март. Участие могат да вземат всички собственици на имоти в старопрестолния град, включително и представители на етажната собственост, избрани по установения според нормативните изисквания ред.
Заявленията трябва да бъдат депозирани до деловодството на Община Велико Търново. В тях трябва да има описание както на избрания за облагородяване терен, така и на предпочитания посадъчен материал. Приложени следва да бъдат документ за собственост на даден имот, а ако сградата е в режим на етажна собственост - протокол от общото събрание на собствениците за избор на представител.
След приема на документацията ще бъде направен оглед на пространствата край сградите, а експерти и специалисти от Община Велико Търново ще преценят дали поисканите от великотърновци растителни видове са подходящи за засаждане на избраните места. Ако становището е отрицателно, дръвчетата, храстите и цветята ще бъдат заменени с други.
Проектът за създаването на малки цветни и зелени площи „Моята градинка” стартира през 2013 г. Оттогава досега са облагородени над 150 обществени зони и междублокови пространства по идеи на гражданите. Засадени са 4500 цветя и храсти, както и над 210 дръвчета.
Допълнителна информация великотърновци могат да получат от общинския отдел „Околна среда”, на телефон 062/619-502.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.