21.03.2021 18:00

Звън на десетки камбани ще огласи Велико Търново за Празника на града – 22 март

Десетки камбани ще звънят във Велико Търново по случай Празника на града – 22 март. По този начин ще бъде отбелязан Денят на историческата и духовна българска столица. По силата на противоепидемичните мерки в страната, влизащи в сила от полунощ, културните събития на закрито и открито са отменени, заради което традиционните тържества в старопрестолния град няма как да се състоят.
Точно в 12,00 ч. камбаните на Царевец и на всички църкви във Велико Търново ще звънят 33 пъти последователно. Числото символизира Христовата възраст и наближаването на най-светлия християнски празник – Възкресение Христово, когато надеждата и светлината, вярата и добротата побеждават.
На онлайн заседание на Великотърновски общински съвет ще бъдат гласувани номинациите за почетен гражданин. Носител на престижното звание тази година ще бъде проф. Милко Палангурски – историк, преподавател и общественик.
По предложение на Държавния Военно-исторически архив за почетни граждани посмъртно ще бъдат обявени и 37 български офицери, родени във Велико Търново и произведени в генералско звание до 1945-а година.
Гласувани ще бъдат и номинациите за наградата „Велико Търново”. С традиционното отличие ще бъдат удостоени археологът д-р Иван Църов и композиторът и пианист Живко Петров. 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.