30.07.2021 14:30

Мобилна изложба разказва за творчеството на именити великотърновски художници

Мобилна изложба представя творчеството на именити художници от Велико Търново. Експозицията разказва пред широката общественост за творческия път на бележити личности, които са в основата на развитието на културата и изкуствата в старопрестолния град. Сред тях са Борис Денев, Благой Иванов, Йордан Попов, Васил Стоилов, Рафаел Михайлов и др.
Експозицията е съставена по проект „Достъпно изкуство“, иницииран на структурата на Съюза на българските художници в старопрестолния град. Финансирането е осигурено от Община Велико Търново по програма „Изкуство и култура“. Основен партньор е Художествена галерия „Борис Денев“, откъдето са предоставени фотографии на творби на великотърновски художници.
„От представителството на СБХ умишлено обвързахме началото на проекта с 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура. Поставяме фокуса върху онези търновски просветители, които много хора вече са забравили - Борис Денев, Благой Иванов, Йордан Попов и редица др. Днес Борис Денев се свързва единствено с името на ХГ „Борис Денев”, а малко са тези, които имат реална представа за създаденото от него“, обяснява Мартин Митев, председател на СБХ-В. Търново. Именно навръх 24 май мобилната изложба бе открита в парк „Дружба“, където бе на разположение на великотърновци и гостите на града в продължение на един месец. Там бяха представени живописни творби на Благой Иванов, Йордан Попов и Борис Денев
В края на миналия месец експозицията бе поставена в парк „Колю Фичето“ в едноименния квартал, а върху паната бяха изобразени шедьоври на Никола Хаджитанев, Димитър Казаков и Деню Чоканов. От 28 юли изложбата е разположена в парка в квартал „Картала“ и презентира творчеството на Иван Маринов, Григор Спиридонов и Панайот Димитров.                  
Събитията имат за цел да създадат нови пространства за култура в кварталите на старопрестолния град и по този начин да провокира интереса сред онези групи в обществото, които рядко посещават изложбените пространства. Изкуството в градска среда ще става все по-видимо и за все по-широка публика, надяват се организаторите и партньорите по проекта.
„На създадените метални пана ежегодно ще се представя творчеството на великотърновските художници. Идеята ни е да променим създадената през годините представа, че всяко културно събитие (изложба, театър, концерт…) се осъществява единствено и само в централните части на града. Наблегнали сме също на образователни и обучителни инициативи в областта на изкуствата и културата, привличане на детска и младежка публика и приобщаването ѝ към ценностите на съответния жанр в изкуството и др.“, казва още Мартин Митев.
Творчеството на великотърновските художници ще бъде представено и на специална Фейсбук страница. До нея ще се достига лесно – чрез сканиране на QR код, изписан върху всяко изображение, част от изложбите на открито.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.