03.09.2021 16:00

Ден на отворените врати в обновената Художествена галерия „Борис Денев“ във Велико Търново

Ден на отворените врати е обявен в обновената Художествена галерия „Борис Денев“ във Велико Търново. Събитието ще се състои на 8 септември /с начало – 10:30ч./ и ще протече при спазване на действащите противоепидемични мерки за работа на културни институции.
ХГ „Борис Денев“ бе обект на интервенция по проект „Изкуство и култура - общи трансгранични активи в подкрепа на устойчивото развитие на туризма”, с водещ партньор Община Велико Търново. В сградата е приложен комплекс от мерки за енергийна ефективност, които създават оптимална среда и микроклимат за съхранението и експонирането на художествените произведения, разположени в залите и помещенията. Монтирана е нова дограма от най-висок клас със запазване на формата, размерите на рамките и специфичния за всеки прозорец растер, цвета и мраморните елементи. Вътрешните стени са топлоизолирани, а тези с мраморна облицовка са запазени също в автентичния им вид. Подменени са всички отоплителни тела, монтирана е съвременна система за осигуряване на равномерно отопление и климатизация на помещенията.
Емблематичната сграда, намираща се в местността „Боруна“, ще бъде включена в нови туристически маршрути, обединяващи забележителности в България и Румъния. Предстои организирането на съвместни инициативи – концерти, изложби, арт-прояви и събития, които ще бъдат обединени в специален календар. Няколко от тях бяха предвидени за периода 7-11 септември, но новите противоепидемични мерки в страната наложиха отмяната им.
Остава предвиденият пленер по изобразително изкуство в пространството около ХГ „Борис Денев“, организиран от Фондация „Лице за изкуство и култура“, гр. Плевен – партньор по проекта. Събитието няма характер на масова проява, ще бъде проведено на открито и съобразно противоепидемичните мерки.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.