06.09.2021 10:00

Даниел Панов, кмет на Велико Търново: Съединението е пример за силно национално единство, от което имаме нужда и днес

Скъпи великотърновци,
Съединението на България е гордост!
Съединението на България е вълнение!
Съединението на България е родолюбие!
Макар да са минали 136 години от славната дата 6 септември 1885-а година, тя предизвиква точно тези чувства във всеки българин и така ще бъде и занапред!
Съединението е сред онези паметни събития, които винаги ще озаряват ярко и силно страниците на дълголетния български летопис! Защото в корените му е искрената обич към Майка България!
На 6 септември 1885-а година нашите предци ясно показват пред целия свят, че със смелост, енергия и решителност няма да търпят изкуственото разделение на българи от българи, наложено от Берлинския конгрес.
Това е истинско национално единство! Това е искрено родолюбие, основано на националния идеал и оставящо всичко останало на заден план.
Още по-горди трябва се чувстваме ние – жителите на историческата и духовна столица на България! Защото именно тук – в Търново, с първия комитет „Единство“ са положени основите на борбата за национално обединение и на Съединението!
Съединението е също и урок, който днес все така силно стои пред всички нас! Урок за силата на единството, от което имаме нужда и днес.
Съединението е и завет – да не позволяваме никой да чертае разделителни линии сред българите. Да бъдем обединени в името на бъдещето – децата на Велико Търново и България.
Нека докажем, че сме почерпили от мъдростта и искрения патриотизъм, носен от предците ни!
Честит празник!
Честити 136 години от Съединението на България!
Даниел ПАНОВ
Кмет на Община Велико Търново
Председател на Управителния съвет на
Националното сдружение на общините в Република България

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.