06.09.2021 12:30

Десетки камбани огласиха Велико Търново за Съединението

Старата столица отбеляза тържествено 6-и септември

Празничен звън огласиха Велико Търново по случай Съединението на България. Точно в 12,00 ч. навръх 6-и септември камбаните във всички църкви и на Царевец биха в синхрон по случай 136-годишината от знаковото историческо събитие.
Официалният празник бе почетен и с военен ритуал, състоял сред сградата на Общината и пред паметника Майка България. След официалното издигане на националното знаме бяха положени венци и цветя в знак на признателност към българските герои, борили се за свободата, националното обединение и българската независимост.
Слово произнесе заместник-кметът на Велико Търново проф. Георги Камарашев. Той припомни, че именно от Старата столица започва борбата за национално обединение със създаването на първия комитет „Единство“. Трима бележити търновци имат изключителна роля в защитата на Съединението – Стефан Стамболов, ген. Сава Муткуров и Георги Живков, посочи още проф. Камарашев.
Отслужен бе благослов, а почетният караул на Националния военен университет „Васил Левски“ премина в тържествен марш под аплодисментите на великотърновци и гостите на града. Положени бяха цветя и пред паметника на ген. Сава Муткуров в парк „Марно поле“.
По случай празника тази вечер ще бъде излъчена прожекцията на Аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“. Спектакълът е от 20,45 ч. и ще може да се наблюдава от площад „Цар Асен I”.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.