22.09.2021 15:00

От Велико Търново България празнува 113 години от Независимостта

Кметът Даниел Панов: Независимостта е пример за българско национално единство, така нужно и днес

 Велико Търново е национален център на честването на 113-годишнината от Независимостта на България, обявена на 22 септември 1908 година в Старата столица. Почитането на едно от най-значимите в новата българска история събития по традиция започна още рано сутринта в църквата „Свети Четиридесет мъченици“, в която великотърновският митрополит Григорий отслужи Света литургия. Службата уважиха кметът Даниел Панов, представители на институции, граждани и гости на града, а след нея бяха положени цветя на гроба на цар Калоян и на плочата на Независимостта.
В двора на вековния храм и на Двореца на Царевец актьори пресъздадоха прокламацията на Независимостта от цар Фердинанд и министър-председателя Александър Малинов. Празнично слово произнесе кметът на старопрестолния град Даниел Панов.
„Ние сме граждани на България, Европа и света. Ние сме свободолюбив и мирен народ. Денят на българската Независимост е нашият пример за българско национално единство. Горд съм, че имам привилегията да кажа тези думи точно днес – от величествената крепост Царевец. Тези думи са за всички сънародници в страната и чужбина, за всички великотърновци – жители на Историческата и духовна столица на България“, каза Даниел Панов. Той припомни, че на 22 септември 1908 година е написана нова и величествена страница в хилядолетната българска история. Предците ни казват на целия свят, че не ще позволят повече никой чужд да определя бъдещето пред България.
„Всеки дава своя принос за Независимостта! Всеки участва – царят, министърът, генералът, дори ученикът. Затова камбаните в Търново звънят празнично, а вълнението се усеща дори в най-малките улички на славната столица на династията Асеневци.
Независимостта официално легитимира Свободата, за която поколения българи жертваха живота си. Легитимира и Съединението, изстрадано и защитено на военния фронт. Независимостта е връх и едновременно нова стъпка в изграждането на българската държавност след Освобождението“, подчерта Панов.
Цитирайки Патриарха на българската литература – безсмъртния Иван Вазов, кметът на Велико Търново бе категоричен, че Независимостта винаги ще е неизчерпаем извор на национална гордост и чест, въпреки годините, които нижат една след друга.
„113 години след 22 септември 1908 година ежедневието все по-силно контрастира със заветите на предците ни, които славим и почитаме и днес. Тези завети, тези уроци от историята, все така силно стоят пред нас. Стига политическо и обществено противоборство. Нека се обърнем към онези непреходни ценности, в духа на които израства народът ни през вековете. Нека родолюбието да бъде идеал, а не средство. Това е ключът към свободата, онази безценна свобода – в душите ни. Нима това не е пътят към единството ни и независимостта ни като народ? Единство, така нужно днес! Нека бъдем достойни спрямо героите, пред чиято памет се прекланяме и спрямо идните поколения, чието бъдеще сме призвани да градим“, завърши Панов.
Официално слово произнесе и президентът на Република България Румен Радев, който бе гост на официалните ритуали, свързани със 113-годишнината от Независимостта.
Празникът продължи с дефиле на военните оркестри от площада пред Царевец до паметника „Майка България“, където бе отдадена почит към българските герои, посветили живота си за Освобождението, Съединението, Независимостта и борбите за национално обединение. Много овации събра и ученическата гвардейска рота към Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“.
Кулминация на програмата за Независимостта е прожекцията на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“, която ще бъде излъчена в 20,15 ч. и ще се наблюдава от площад „Цар Асен I”.
В 21,00 ч. небето над Велико Търново ще бъде обагрено от фойерверки, които ще бъдат изстреляни от района на паметника на Асеневци.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.