22.09.2021 12:30

Кметът на Велико Търново Даниел Панов: Независимостта е пример за българско национално единство, така нужно и днес

„Заветите на предците ни все така силно стоят пред нас. Нека родолюбието е идеал, а не средство – то е ключът за свободата в душите ни“

Скъпи великотърновци,
Скъпи българи,
Ние сме граждани на България, Европа и света!
Ние сме свободолюбив и мирен народ!
Горд съм, че имах привилегията да кажа тези думи точно днес – от величествената крепост Царевец.
Тези думи са за всички сънародници в страната и чужбина, за всички великотърновци – жители на Историческата и духовна столица на България!
22 септември – Денят на българската Независимост!
Нашият пример за българско национално единство!
Ден на силния български дух!
Преди 113 години от славния и пазен от Бога Царевград Търнов е написана нова и величествена страница в хилядолетната българска история!
Горд, смел, решителен, с вяра в Бога, но най-вече – свободен духом, от сакралната черква „Свети Четиридесет мъченици“ българският народ показва пред целия свят, че не ще позволи повече някой да решава съдбините му, да го разделя, да определя бъдещето му!
Всеки дава своя принос за Независимостта! Всеки участва – царят, министърът, генералът, дори ученикът..
Затова камбаните в Търново звънят празнично, а вълнението се усеща дори в най-малките улички на някогашната славната столица на династията Асеневци!
Независимостта официално легитимира Свободата, за която поколения българи жертваха живота си! Легитимира и Съединението, изстрадано и защитено на военния фронт! Независимостта е връх и едновременно нова стъпка в изграждането на българската държавност след Освобождението.
С манифеста Фердинанд изрича силно и ясно волята на целия български народ – никой да не се меси в делата на България! Защото това не е нова държава, а е онази славна България, създадена от Кубрат и Аспарух! Същата България на княз Борис Покръстител, цар Симеон Велики и цар Петър, на храбрия Самиул! Славната България на търновските царе Петър, Асен, Калоян, Иван Асен II и Иван Александър и Иван Шишман. Свободната и независима България, за която мечтаеха Раковски, Левски, Ботев и Каравелов..
Затова 22 септември и Независимостта винаги ще са неизчерпаем извор на национална гордост и чест! Въпреки годините, които се нижат една след друга..
„Ти, Българийо, майко на витязи,
майко, кървав лавър що венчава,
дух геройски що докрай запази:
слава тебе, вечна слава!“
Днес празнува българският дух!
Онзи славен български дух, възпят от патриарха на българската литература Иван Вазов, останал завинаги в националния ни пантеон точно преди 100 години на днешната дата.
Но 113 години след 22 септември 1908 година ежедневието все по-силно контрастира със заветите на предците ни, които славим и почитаме и днес. А тези завети, тези уроци от историята, все така силно стоят пред нас.
Стига политическо и обществено противоборство!
Нека се обърнем към онези непреходни ценности, в духа на които израства народът ни през вековете.
Нека родолюбието да бъде идеал, а не средство.
Това е ключът към свободата, онази безценна свобода – в душите ни.
Нима това не е пътят към единството ни и независимостта ни като народ?
Единство, така нужно днес!
Нека бъдем достойни спрямо героите, пред чиято памет се прекланяме и спрямо идните поколения, чието бъдеще сме призвани да градим!
Честит празник!
Честит Ден на Българската Независимост! Да живее България!
Даниел Панов
Кмет на Велико Търново
Председател на Националното сдружение на общините в Република България

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.