21.01.2012 15:43

5,8 млн. лв. са очакваните приходи от местни данъци и такси

План-сметката е на база твърд облог, каза началникът на общинската данъчна служба Цветомир Енев.

5,8 млн. лева се очаква да постъпят в общинската хазна на Велико Търново от местни данъци и такси през 2012 г. План-сметката е на база твърд облог, каза началникът на общинската данъчна служба Цветомир Енев. По думите му всеки лев над прогнозираното ще дойде от изпълнение на стари задължения. 75 на сто от налозите, постъпващи в хазната, идват от бизнеса, посочи Енев.

По-голяма прозрачност в калкулацията на таксите и цените на услугите поиска общинският съветник Пламен Радонов. Така според него “съветниците и гражданите няма да остават с убеждението, че едни пари се събират, а после се разхищават”. По предложение на групата на БСП в ОбС до 26 януари 2012 г. кметът на В. Търново трябва да представи пред съветниците прогнозната план-сметка със себестойността, по която са определени таксите и цените на услугите.
Фирмите в Западната промишлена зона на В. Търново са недоволни, че с данъците, които плащат за общинския бюджет, не се прави нищо за облагородяване на района.

Няма никаква прозрачност как се изразходват данъците ни, харчат се безобразни пари за нищо, коментира общинският съветник и собственик на печатница Мариян Кенаров. Той посочи, че годишно по 500 лв. се удържат на всеки от 70-те му работници и служители, за да плати компанията дължимата такса смет, а същевременно отпадната хартия и метали директно се изкупуват от преработващи фирми. Западната промишлена зона е забравена от Общината няма улично осветление и тротоари, а в района работят над 5000 човека, недоволства бизнесът.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.